Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Απόσυρση του ν/σ για τα δάση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς το, σε σχετική ανακοίνωση, πλήρως υπονομευτικό για το δημόσιο συμφέρον, των δασικό πλούτο και τα κοινά αγαθά.

Η επιτροπή ελέγχου... κυβερνητικού έργου για το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση με τον τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το «πρόβλημα» της ύπαρξης δασών στη χώρα είναι μεγάλο για το ΥΠΕΚΑ «και, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να αρθούν τα εμπόδια απέναντι σε λογής- λογής συμφέροντα που επιδιώκουν την “ανάπτυξη” μέσα από την καταστροφή των κοινών αγαθών των ελλήνων πολιτών, καταθέτει ένα νομοσχέδιο αντίθετο όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και στην κοινή λογική».

Όπως τονίζεται, το ΥΠΕΚΑ «καταργεί» τα δάση στη χώρα και συνειδητά προκαλεί ισχυρό χτύπημα στο δημόσιο συμφέρον, με τον φυσικό πλούτο να «πάει περίπατο» για να εξυπηρετηθούν βλέψεις που αφορούν τη δημόσια περιουσία, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

«Με τρόπο τελείως αντιεπιστημονικό και αντισυνταγματικό σε μια σειρά άρθρων που αφορούν και τον ορισμό του δάσους, και τις αναδασώσεις και τις επιτρεπτές επεμβάσεις και τη νομιμοποίηση σωρείας παράνομων επεμβάσεων, ξηλώνεται πλήρως όλη η νομοθεσία προστασίας και αποδομείται κάθε δυνατότητα άσκησης πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με το νομοσχέδιο αποχαρακτηρίζεται άγνωστος και μεγάλος αριθμός προστατευόμενων εκτάσεων με τη μετατροπή τους σε νέα κατηγορία που εισάγεται στο νομοσχέδιο, τις λεγόμενες δημόσιες γαίες, χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας.

Η γενική εικόνα που δημιουργεί το κατατεθέν σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι σκοπός του είναι να ελαχιστοποιηθούν οι δυνατότητες προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και να διευκολυνθεί οποιαδήποτε επενδυτική ή επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα «επιτρέπονται πλέον πλήθος επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταλλεία, διάνοιξη οδών, γήπεδα γκολφ, τουριστικά χωριά, μεγάλα έργα υποδομής όπως αεροδρόμια., ακόμα και σκαπτικές εργασίες για εξεύρεση θησαυρού!!, δίνοντας ταυτόχρονα υπερεξουσίες στον υπουργό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει μια τεράστιας έκτασης προσπάθεια διευκόλυνσης οποιουδήποτε να αποκτήσει δημόσια γη, που σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν απελευθέρωση των δυνατών παρεμβάσεων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστροφές και απώλειες ειδών, ενώ γίνεται λόγος για απομάκρυνση της Δασικής Υπηρεσίας από τον ρόλο της, δηλαδή τη διαχείριση και προστασία των δασικών και των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και μετατρέπεται σε γραφείο εξυπηρέτησης επενδύσεων.