Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πέθανε, μετά από 33 χρόνια στην απομόνωση, η χήρα του Τίτο

Μολονότι ο θάνατός της ήρθε το 2013, οι μέρες της δόξας για την Μπροζ τελείωσαν το 1980. 

Λίγο πριν το θάνατο του Τίτο, σύμμαχοί του, που έβλεπαν με καχυποψία την επιρροή που ασκούσε πάνω στον ηλικιωμένο ηγέτη, την κατηγόρησαν ...πως σχεδίαζε πραξικόπημα.


Απεβίωσε σήμερα Κυριακή, σε ηλικία 88 ετών η Γιόβανκα Μπροζ, η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στρατάρχη Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.

Νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στην μονάδα εντατικής νοσοκομείου του Βελιγραδίου, όπου είχε μεταφερθεί σε ημικωματώδη κατάσταση.

Οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι προσβλήθηκε από βαριάς μορφής σηψαιμία η οποία προκλήθηκε από πληγές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής της στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Μπροζ «έφυγε» λόγω καρδιακής ανακοπής.

Μολονότι ο θάνατός της ήρθε το 2013, οι μέρες της δόξας για την Μπροζ τελείωσαν το 1980. Λίγο πριν το θάνατο του Τίτο, σύμμαχοί του, που έβλεπαν με καχυποψία την επιρροή που ασκούσε πάνω στον ηλικιωμένο ηγέτη, την κατηγόρησαν πως σχεδίαζε πραξικόπημα.

Μετά την κηδεία του ιστορικού ηγέτη, η κυβέρνηση κατέσχεσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, και «καταδίκασε» την Μπροζ σε κατ΄ οίκον περιορισμό σε μία ερειπωμένη κρατική βίλα σε προάστιο του Βελιγραδίου.

Παρέμεινε εκεί έως ότου ήταν αναγκαίο να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, πραγματοποιώντας απειροελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας στη φωτιά των εμφυλίων πολέμων της δεκαετίας του 1990, η Μπροζ έγινε μία γυναίκα χωρίς πατρίδα και επίσημη εθνικότητα.

«Ήμουν στην απομόνωση και μου φέρονταν σαν να ήμουν εγκληματίας [...] Δεν μπορούσαν να φύγω από το σπίτι χωρίς ένοπλους φρουρούς», είχε δηλώσει το 2009 η Μπροζ, σε μία σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika».