Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Διχασμός στη Ν.Δ. μεταξύ ακροδεξιών και καραμανλικών

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Μετά τη φασιστική δολοφονία στο Κερατσίνι, στο μέγαρο Μαξίμου και στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές γραμμές για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονική επίθεση ανάγκασε το μέγαρο Μαξίμου ....να σκληρύνει τη στάση του ποινικά και πολιτικά απέναντι στη Χ.Α., παρ' όλο που δεν είχε τέτοια πρόθεση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εξακολουθούσε να κινείται στη λογική της ήπιας αντιμετώπισης με στόχο τον επαναπατρισμό των ψήφων, αγνοώντας τις κεντροδεξιές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. Κατά την πρωινή σύσκεψη όμως, χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συνεχίσει σε αυτή τη στρατηγική, λόγω της πρωτοφανούς αγριότητας των γεγονότων.

«Πάγος»

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «πρωινό καφέ» αποφασίστηκε κατ' αρχήν η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης υπόθεσης να είναι αυστηρή ποινικά, στη βάση του σεβασμού της νομιμότητας, καθώς και να ληφθούν σαφείς αποστάσεις από εγκληματικές ενέργειες των νεοναζί. Ελήφθη επίσης η απόφαση «να μπει πάγος» σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεργασίας με τη Χ.Α., διαπιστώνοντας ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το μέγαρο Μαξίμου όμως παράλληλα δεν εγκαταλείπει τη θεωρία των δύο άκρων, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αγνοώντας τις φωνές στο εσωτερικό της ίδιας της Ν.Δ. που προειδοποιούσαν ότι αυτή οδηγεί στην ενδυνάμωση τελικά της ακροδεξιάς και εξέφραζαν φόβο για δημιουργία κλίματος εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης.

Καθόλου τυχαία εν τω μεταξύ δεν είναι η στάση των καραμανλικών. Συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή δήλωναν την αντίθεσή τους τόσο με τη στρατηγική των δύο άκρων όσο και με το φλερτ με την ακροδεξιά και τα σενάρια συνεργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τον προβληματισμό αυτό δεν διαφωνεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να μην τοποθετείται σε πολιτικά θέματα.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση στελέχους του μεγάρου Μαξίμου πάντως χθες ήταν στη λογική της θεωρίας των δύο άκρων. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης παρενέβη στην πρωινή εκπομπή του Mega και έσπευσε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ακραίες συμπεριφορές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Το απόγευμα στη Βουλή είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός του συνταγματικού τόξου (βλέπε ρεπορτάζ παραπλεύρως).

Αντιδράσεις

Η στάση αυτή του κ. Λαζαρίδη, του πλέον εμπίστου του πρωθυπουργού επί θεμάτων ιδεολογικής στρατηγικής και εισηγητή της σκληρής σύγκρουσης με την Αριστερά, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς θεωρήθηκε, το λιγότερο, άκαιρη.

Η επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου πάντως λίγο αργότερα εστίαζε στην απόδοση δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι η Ν.Δ. πρώτη καταδίκασε τη Χ.Α. ως νεοναζί. Στην απάντησή του ωστόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον κατηγορούσε ότι συντηρεί την ένταση.

Χωρίς αναφορές σε δύο άκρα, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος επιτέθηκε σφοδρά στη Χρυσή Αυγή, συνδέοντάς τη ευθέως με τη δολοφονία και κάνοντας λόγο για συμμορίτικη δράση. Σκληρή ήταν η στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Την ίδια ώρα οι καραμανλικοί Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος έβαλλαν κατά της Χ.Α. και τόνιζαν ότι όποιος διακινεί σενάρια συνεργασίας, δεν έχει και δεν μπορεί να έχει σχέση με τη Ν.Δ.

«Επικίνδυνα ανιστόρητος»

Η τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εκτός συνταγματικού τόξου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Ευ. Αντώναρου, επισημοποιώντας τη διαφωνία των καραμανλικών στη γραμμή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Χρυσής Αυγής.

«Οποιος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα είναι επικίνδυνα ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος» έγραψε στο twitter ο κ. Αντώναρος για τον κ. Λαζαρίδη. Κατά την τρίτη χθεσινή εμφάνισή του, το βράδυ στο «Σκάι», ο κ. Λαζαρίδης ρωτήθηκε για την επίθεση από τον κ. Αντώναρο, αλλά περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν θα σχολιάσω τον κ. Αντώναρο για πάρα πολλούς λόγους. Θέλω να αποκλιμακωθεί και όχι να γενικευτεί η βία». Ο κ. Αντώναρος, όμως, επανήλθε, γράφοντας: «Ενημερωτικά, επειδή με ρωτούν: Δεν απαντώ ποτέ σε όσους, επειδή έχουν περάσει από τόσους πολιτικούς χώρους, έχουν ιδεολογική σύγχυση».