Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

20.000 ακίνητα στο «σφυρί»

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου 

Σε 20.000 ανέρχονται τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό με την έναρξη άρσης της απαγόρευσης, το 2014. 

Πρόκειται για ακίνητα το στεγαστικό δάνειο των οποίων.... δεν αποπληρώνεται εδώ και χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν πάνω από 2-3 ακίνητα, αλλά και καταθέσεις αξιώσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα 20.000 ακίνητα ανήκουν σε μια δεξαμενή 40.000 ακινήτων τα οποία έχουν στεγαστικό δάνειο και οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες τους «προστατεύονται» από τις διατάξεις του νόμου για τους πλειστηριασμούς καθώς τα έχουν δηλώσει ως πρώτη και κύρια κατοικία, απολαμβάνοντας και τα φορολογικά οφέλη! Οι τράπεζες έχουν ήδη σκανάρει και διασταυρώσει με το TAXIS τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, τα στοιχεία συγκεντρώνονται στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα σταλούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Συνολικά, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων οι λήπτες των οποίων έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή, ανέρχεται σε 100.000 (ισάριθμα ακίνητα). Η ύποπτη κατηγορία είναι τα 40.000, ενώ διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρξει για τους δανειολήπτες των υπολοίπων 60.000 δανείων, καθώς από τον έλεγχο έχει προκύψει πως πράγματι πρόκειται για «πρώτες, κύριες και μοναδικές κατοικίες».

Οι νέες διατάξεις που φέρνει στο φως η Realnews στοχεύουν να λειτουργήσουν, κυρίως, ως φόβητρο για τους 60.000 δανειολήπτες με πραγματική πρώτη κατοικία, ούτως ώστε να πάνε στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα χρέη τους…

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η μείωση της αντικειμενικής αξίας από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 150.000 ευρώ, με ισόποση μείωση ανά εξάμηνο. Επίσης, η μείωση της προσαύξησης 50% (που ισχύει σήμερα) στο 20%-25%, που προστίθεται στο αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, το οποίο ξεκινά από 180.000 ευρώ και φθάνει τα 275.000 ευρώ.