Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ο Έλληνας γιατρός – ήρωας της Βοστόνης στο πλευρό της Μυρτούς

Ο δρ Γιώργος Βέλμαχος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως επικεφαλής των γιατρών που περιέθαλψαν με επιτυχία τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστόνης, τον περασμένο Απρίλιο. 

Ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας, είναι ...ο φύλακας – άγγελος της Μυρτούς, της 16χρονης που κακοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι στην Πάρο.

Ο κ. Βέλμαχος είναι καθηγητή του Χάρβαρντ και ειδικός στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων. Πλέον, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της υγείας της νεαρής.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση, η άτυχη κοπέλα προσπαθεί να βγει νικήτρια από τη μάχη με τις σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η «Οδύσσεια της» βρήκε προσωρινή «Ιθάκη» στη Βοστόνη. Ενθαρρυντικά σημεία βελτίωσης, αρχικά στον Ευαγγελισμό και τώρα στο αμερικανικό νοσοκομείο, έχουν κάνει την ομάδα ειδικών με επικεφαλής των Έλληνα γιατρό να αναθαρρήσει.

«Χωρίς να υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα σταδιακά η Μυρτώ πάει καλύτερα», εξηγεί ο καθηγητής στο «Έθνος της Κυριακής».

«Επιμένουμε, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για αυτήν και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η περίπτωση της Μυρτούς είναι ξεχωριστή, είναι δύσκολη και μας έχει συγκινήσει όλους», συμπληρώνει.

Στο νοσοκομείο εργάζονται και άλλοι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές και δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο ως ασθενή, «αλλά ως έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, που πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ακόμα και πέρα από τις δυνατότητές μας, για να πάει καλά».

Αισιοδοξία για την υγεία της Μυρτούς

Στην προσπάθειά τους οι γιατροί χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με τελευταίες θεραπευτικές μεθόδους.

«Μην ξεχνάμε ότι η Μυρτώ έχει μία μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα», τονίζει ο κ. Βέλμαχος, ο οποίος δουλεύει στο φημισμένο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Σημαντικό για τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι η 16χρονη μοιάζει να ανακτά επαφή με το περιβάλλον, ενώ στο πλάι της έχει συνεχώς τη μητέρα της αλλά και παιδιά των γιατρών του νοσοκομείου που είναι στην ηλικία της.

«Αναγνωρίζει τη φωνή μου όταν μπαίνω στο δωμάτιο και αντιδρά με ένα χαμόγελο. Για μένα αυτή είναι η μέγιστη ικανοποίηση και με συγκινεί αφάνταστα», λέει στην εφημερίδα ο γιατρός.

«Καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της, υπάρχει μια μορφή επικοινωνίας που βελτιώνεται, καθώς απαντά σε ερωτήσεις με κινήσεις των χεριών και εκφράσεις του προσώπου της, θετικά ή αρνητικά.

Ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της είναι το χειρουργείο που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε σύντομα, για να μικρύνουμε την επιφάνεια της τραχειοστομίας, μία κίνηση που στο μέλλον θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει η φωνή της. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό. Προσπαθούμε για το καλύτερο, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και ό,τι πει ο Θεός…», καταλήγει ο ίδιος.

Πλούσιο βιογραφικό

Ο δρ Βέλμαχος γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Καλαμάτα και της μητέρας του από την Κρήτη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατόπιν, μετέβη στη Νότια Αφρική και ειδικεύτηκε στους τραυματισμούς, καθότι εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο Κέντρο Τραύματος στον Κόσμο. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές και την εξειδίκευσή του στο Λος Άντζελες και από το 2004 βρίσκεται στη Βοστόνη, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.

Στη Βοστόνη δεν ανέβηκε απλά στην ιεραρχία, αλλά είχε και την ευκαιρία να κάνει 250 δημοσιεύσεις, να γράψει 4 βιβλία, να έχει συμμετοχή σε 40 ιατρικά εγχειρίδια, ενώ είναι μέλος σε 20 οργανώσεις του ιατρικού κόσμου. Θεωρείται αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Βοστόνης, ο Έλληνας γιατρός δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του φημισμένου τραυματολογικού κέντρου της Μασαχουσέτης που διευθύνει ο κ. Βέλμαχος, με τις ελληνικές δομές υγείας.

Προτάσεις που πέσαν στο κενό

Ο δρ Βέλμαχος προθυμοποιήθηκε πολλές φορές να συμβάλει για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα Σύστημα Τραύματος, παρόμοιο με αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, αλλά οι προτάσεις του έπεσαν στο κενό.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα», ανέφερε πως «έχω πει πολλάκις και πλειστάκις να κάνουν Σύστημα Τραύματος, διότι ο φόρος ζωών που πληρώνει η Ελλάδα σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, σε πτώσεις και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό και σε τραύματα βίας είναι μεγάλος».

Τόνισε πως «ο φόρος ζωής που πληρώνει η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από πολλούς άλλους τομείς της χειρουργικής» και διευκρίνισε:

«Στην Ελλάδα προσπαθούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος που θα τη χρειαστούν δέκα άνθρωποι και αγνοούν ένα Σύστημα Τραύματος που θα το χρειαστούν χιλιάδες και μάλιστα νέοι άνθρωποι. Το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από ενός έως 45 χρονών».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «πολλάκις μου έχει ζητηθεί να τους συμβουλεύσω να γίνει ένα Σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα, αλλά τελικά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Με πληροφορίες από το Έθνος της Κυριακής