Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Η πίστη επηρεάζει το σ ε ξ;

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και την ερωτική συμπεριφορά των νέων, τα αποτελέσματα συνολικά δεν παρουσιάζουν συνοχή.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια νεα μελέτη, που ανέλυσε συνεντεύξεις 118 νέων ηλικίας... 17-18 ετών, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την χρήση αντισύλληψης (Leonard, 2011).

Περίπου οι μισοί είχαν υπόψη τους διάφορες θέσεις της θρησκείας τους για τη σεξουαλική δραστηριότητα και ένας στους τρεις πίστευε πως η θρησκεία τους απαγόρευε το προγαμιαίο σε ξ.

Οσο μεγαλύτερη ήταν η θρησκευτική πίστη των νέων τόσο μικρότερη ήταν η αποδοχή της σεξουαλικής δραστηριότητας στα πλαίσια διαφόρων υποθετικών σεναρίων σχέσεων.

Ωστόσο, η θρησκευτική πίστη δεν εμφάνισε σημαντική σχέση με τις αναφορές ως προς τη δική τους σεξουαλική συμπεριφορά και τη χρήση αντισύλληψης.

Στην ίδια μελέτη, οι νέοι τόνισαν πως αυτό που επιδρά στη σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν είναι οι αρχές της θρησκείας τους, αλλά τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους (όπως η διάρκειά της) και η σωματική τους υγεία.

Τι συμβαίνει όταν δεν συμβαδίζουν οι πεποιθήσεις με τις πράξεις;

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλες μελέτες, που έδειξαν πως η θρησκευτική πίστη των νέων επιδρά περισσότερο στις πεποιθήσεις γύρω από θέματα σεξουαλικότητας παρά στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει και πως η θρησκευτική πίστη των νέων συχνά συνοδεύεται από ενοχές για τη σεξουαλικότητά τους, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως σε εκείνους τους νέους που δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις πεποιθήσεις και στις συμπεριφορές ενδυναμώνονται τα συναισθήματα ενοχής.

Σημαντικό πάντως για τη σεξουαλική υγεία είναι να υποστηρίζονται οι νέοι ώστε να υιοθετούν τις πεποιθήσεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στο συνολικό σύστημα αξιών τους.