Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Spiegel: H κρίση ενδυναμώνει τους νεοναζί στην Ελλάδα

Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα, τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

Στη δράση της Χρυσής Αυγής και των οπαδών της αναφέρεται σε ρεπορτάζ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι... «όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους».

«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα» συμπεραίνει το περιοδικό.

«Εδώ και μήνες ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα. Όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, όσο πιο αυστηροί οι όροι λιτότητας των ευρωπαίων δανειστών, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους. Σημειώνονται επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν έως και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται» γράφει το Spiegel.

Αναφερόμενο στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής το περιοδικό επισημαίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα».

Ενώ κατά το παρελθόν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκου λοιδορούνταν, σήμερα πλέον το κόμμα και οι οπαδοί του καθιστούν με τη δράση τους σοβαρή την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας.

«Σε μικρές ομάδες, πεζοί σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια».

Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, συνεχίζει το περιοδικό, καταγγέλλουν τις επιθέσεις ως «συστηματικές, οργανωμένες και με ρατσιστικά κίνητρα», ενώ τονίζει ότι, όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

«Στο μεταξύ, πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία», αναφέρει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές σε εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν αστυνομικοί. «Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανοιχτή συνέργεια (της αστυνομίας)» προσθέτει.

Το περιοδικό παραθέτει δηλώσεις και του εισαγγελέα πρωτοδικών Ν.Ορνεράκη, σημειώνοντας ότι από την 1η Δεκεμβρίου διενεργεί έρευνα για την ακροδεξιά τρομοκρατία. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο», δηλώνει ο Ορνεράκης.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Μέχρι στιγμής ερευνά 30 υποθέσεις, τις οποίες δεν έχει από την αστυνομία, αλλά «από εφημερίδες». Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει 68 αστυνομικές μονάδες στη χώρα με αποστολή την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους. Κάποτε… «Μέχρι τώρα όμως», δηλώνει ο εισαγγελέας, «δεν υπάρχει καν η νομική δυνατότητα να ερευνήσει κανείς και να ασκήσει δίωξη κατά ρατσιστικών δράσεων. [...] «Αυτό είναι κάτι που πρέπει επειγόντως να αλλάξει”. Όπως και πολλά άλλα στη χώρα που δημιούργησε τη Δημοκρατία», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: voria.gr