Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αλλαγές στο εφάπαξ για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα


Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται σε Ταμεία Πρόνοιας, θα υποστούν τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται ως το τέλος του χρόνου στο εφάπαξ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το θέμα του εφάπαξ..., τη δεδομένη στιγμή αφορά περισσότερους από 100.000 ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται στην πόρτα εξόδου για άμεση συνταξιοδότηση έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πάντως όπως προκύπτει από την έρευνα της εφημερίδας, στο σύνολο των ταμείων, το εφάπαξ αφορά:
-670.000 υπαλλήλους στο δημόσιο
– 130.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ
– 60.000 τραπεζοϋπαλλήλους και περίπου 500.000 στον ιδιωτικό τομέα.
Η αδυναμία εφαρμογής του ενιαίου τύπου υπολογισμού του εφάπαξ που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από το 2014, συνεπάγεται νέες περικοπές. Ωστόσο, έχουν εξαιρεθεί δεκάδες Ταμεία και κυρίως αυτά των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, μέχρι νεοτέρας.

Αναφορικά με το εφάπαξ των ασφαλισμένων του Δημοσίου, στο εξής, όσοι αποχωρούν για σύνταξη, θα το λαμβάνουν μειωμένο κατά 38% σε σύγκριση με το ποσό που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε καμία μείωση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μειώσεις που προβλέπει ο νόμος 4093, ισχύουν μόνο για όσα Ταμεία είναι σε αρνητική θέση και έχουν μεγάλα ελλείμματα.

Οι μειώσεις που ισχύουν ήδη στα εφάπαξ που χορηγούν 21 Ταμεία Πρόνοιας δημοσίου, ιδιωτικού τομέα προβλέπουν μειώσεις από 1,94% έως 83%. Δείτε τον πίνακα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος: