Επιτάχυνση των πολιτικών και οργανωτικών δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, καθώς προβλέπει νέα έκρηξη των προβλημάτων της χώρας, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας και, στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετηθεί αύριο, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην.... περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός του κοινοβουλίου, στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του κόμματος με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνεργασία του ευρωπαϊκού νότου έναντι της γερμανικής πολιτικής, με την πραγματοποίηση και μιας «εναλλακτικής συνόδου» στις αρχές Ιουνίου, με τη συμμετοχή και πολιτικών δυνάμεων, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Στόχος, η έγκριση του «Μνημονίου των λαών της Ευρώπης», να καταδειχθεί το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής στην ΕΕ, να διακηρυχθεί η ανάγκη αλλαγής πολιτικής και, κυρίως, η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει, επίσης, μια καμπάνια που θα απευθύνεται στον γερμανικό λαό, «στον οποίο θα τεθεί το ζήτημα των κινδύνων για τη συνολική πολιτική σταθερότητα, που προκύπτουν από τους ηγεμονισμούς, την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της γερμανικής κυβέρνησης».
Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς το συνέδριο με τη σκέψη ότι αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο της αντιπολίτευσης και είναι η μοναδική εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, που συσπειρώνει δυνάμεις και ψηφοφόρους, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Ως προς τις διαφωνίες που καταγράφονται στα όργανα του κόμματος στην πορεία προς το συνέδριο, κυρίως για την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική συμμαχιών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διαφοροποίηση αυτή υφίσταται από την αρχή της ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν ότι οι δυνάμεις που διαφοροποιούνται είναι πάντα μειοψηφία και εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει και στο συνέδριο που θα διεξαχθεί από 10 έως 14 Απριλίου.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα καταθέσει αύριο τις δικές της τροπολογίες στην εισήγηση της Γραμματείας και, το απόγευμα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία.
Η εισήγηση της Γραμματείας, που θα παρουσιαστεί αύριο στην Κεντρική Επιτροπή, δίνει ένα άρωμα του προσυνεδριακού κλίματος καθώς διακρίνεται, στο μεν πολιτικό σκέλος από την όξυνση του λόγου έναντι της κυβέρνησης και των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΕΕ και, στο οργανωτικό σκέλος, από την ένταση των διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου.
Στο πολιτικό επίπεδο, με την εισήγηση, πέραν της οξύτατης επίθεσης στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται «για εθελόδουλη υποταγή στις αποφάσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας», σημειώνεται ότι «από παντού έρχεται η αδήριτη ανάγκη να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Να μπει τέλος στην πολιτική που καταστρέφει τις δυνάμεις της εργασίας, που καταστρέφει τη χώρα. Η ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου, μέσω εκλογών και η ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η μόνη δημιουργική λύση».
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά στην εισήγηση για την ηγετική θέση του κόμματος, ενώ σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει αποκτήσει σημαντική θέση ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη και ηγεμονική θέση ανάμεσα στις αντιμνημονιακές, αντινεοφιλελεύθερες, δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ενότητα, τη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες τους κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης. Δεν μπορεί ο λαός να υπομένει την καταστροφή, αναμένοντας τις εκτιμήσεις «περί ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα»». Πρόκειται για μια υπέρβαση σε σχέση με την κρατούσα ιδεολογική αντίληψη δυνάμεων της Αριστεράς- κυρίως του ΚΚΕ- και αντανακλά τη βούληση του ίδιου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «να κινηθεί ορμητικά» και να διαμορφώσει την ιστορία και όχι να περιμένει να την διαμορφώσουν άλλοι.
Έτσι, επαναλαμβάνεται και η θέση που πρόσφατα διατύπωσε ο κ. Τσίπρας ότι «σε πολιτικό επίπεδο, η διακηρυγμένη με όλους τους τρόπους επιλογή μας είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, ριζοσπαστικά αριστερή, που θα αξιοποιεί ευρύτερες δυνάμεις που θα συμφωνούν στο δικό μας πλαίσιο».
Στο οργανωτικό πεδίο, ο προσυνεδριακός διάλογος θα γίνει από 15 έως 30 Μαΐου, ενώ εντείνεται η προετοιμασία σε περιφερειακό επίπεδο για την εκλογή των αντιπροσώπων. Παράλληλα, αναμένεται να ενταθεί και η προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές εκλογές του επομένου έτους. Στις 11 και 12 Μαΐου, αναμένεται να γίνει η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για να συζητήσει τα προσυνεδριακά κείμενα, ενώ τον Μάιο προγραμματίζονται και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.