Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ανατροπές για 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Από δύο διαφορετικές «δεξαμενές» θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να μειώσει το προσωπικό στο Δημόσιο. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 150.000, αν και ο Αντ. Μανιτάκης εκτιμά ότι με τις συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός θα φτάσει τις 180.000.

Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί... πως δεν συνδιάζονται οι απολύσεις που αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. 

Η πρώτη «δεξαμενή» αφορά τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα προέλθουν από τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και δημοσίων οργανισμών. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό θα αφορά τους επίορκους όπως και εκείνους για τους οποίους υπάρχουν εναντίον τους αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια καθώς τα δευτεροβάθμια όπως όλα δείχνουν θα καταργηθούν. Ακόμα θα κόβεται άμεσα η μισθοδοσία σε όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 11.000 έως το τέλος του 2014.

Η δεύτερη «δεξαμενή» αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν συνολικά 25.000 έως το τέλος του 2014. Όπως είναι ήδη γνωστό αν δεν βρεθούν θέσεις προκειμένου να μεταταχθούν τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Πάντως το υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει κατηγορηματικά πως θα απορροφηθούν και οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς υπάρχουν ανάλογες κενές θέσεις. 

«Αγκάθι» η εθελουσία

Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η τρόικα θα εγκρίνει μια ενδεχόμενη εθελούσια έξοδο από το Δημόσιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί την έχουν συμπεριλάβει στην πρόταση που έστειλαν στους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως θα υπάρξουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας. Για τα υπόλοιπα σημεία εκτιμούν στο Μαξίμου πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επίορκων υπαλλήλων κάτι που ζητάει από την πρώτη στιγμή η τρόικα.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών

Η συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου κράτησε περισσότερο από 3,5 ώρες. Ο πρωθυπουργός και ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθούσαν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Φ. Κουβέλη αλλά και του Αντ. Μανιτάκη.

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητούσαν διαρκώς διαβεβαιώσεις ότι όλα θα γίνουν μετά από αξιολόγηση. Παράλληλα είδαν και την αλληλογραφία που είχε ανταλλάξει το υπουργείο οικονομικών με την τρόικα για την συρρίκνωση του δημοσίου. Επίσης εκείνο που μέτρησε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για μία πρόσληψη σε κάθε αποχώρηση μέσω του ΑΣΕΠ.

Σε εκείνο που συμφώνησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα προκειμένου να μην μπει σε κίνδυνο καμία δόση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση. «Δεν είμαι όσο ευχαριστημένος» δήλωσε ο Φ. Κουβέλης στο Βήμα της Κυριακής. «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να γίνεται η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας». Ενώ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της τρόικας… «H τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί πως η διαπραγμάτευση δεν είναι η επιβολή απόψεων».


Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος σημείωσε πως εκείνο που μετράει είναι η χώρα «να βγει από το κάδρο της κρίσης». Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι για μία αποχώρηση θα γίνεται και μία πρόσληψη.


Το κυβερνητικό σχέδιο για τις απομακρύνσεις στο δημόσιο 
Σταϊκούρας: Συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα
ΣΥΡΙΖΑ: Έψαχναν αφορμή για απολύσεις
Ν.Μαριάς: Ρεσιτάλ υποκρισίας