Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πάργα: Στα… σκουπίδια προτομή Παργινού ήρωα της επανάστασης

Από κεντρικό σημείο της Πάργας όπου βρίσκονταν η προτομή του Παργινού ήρωα της επανάστασης του 1821, Ιωάννη Δημουλίτσα ή Πατατούκου, κατέληξε στα… σκουπίδια.

Το πότε αφαιρέθηκε και πετάχτηκε... στην κυριολεξία στα σκουπίδια, δίπλα στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης, δεν είναι γνωστό.

Η εικόνα όμως, εκτός από την αγανάκτηση, δημιουργεί και πολλά ερωτήματα στα οποία καλείται η δημοτική αρχή να απαντήσει.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Δημουλίτσας:

Ο Ιωάννης Δημουλίτσας κατάγονταν από την Πάργα και πολύ νέος δραπέτευσε από ένα Παργινο πλοίο όπου τον κακομεταχειρίζονταν και βρήκε καταφύγιο σε ένα Ψαριανό. Έπειτα εγκαταστάθηκε στα Ψαρά και δεν θέλησε ποτέ να επιστρέψει στην Πάργα .

Στα Ψαρά τον θαύμαζαν για τις γνώσεις του στην κατασκευή πυρπολικών και τον θεωρούσαν σοφό.

Το Μάιο του 1821, τις ημέρες που ήταν σε αμηχανία οι Έλληνες πλοίαρχοι, καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το μεγάλο τουρκικό δίκροτο στον όρμο της Ερεσού, ο Πατατούκος έφτιαξε βιαστικά το πρώτο πυρπολικό που δεν πέτυχε στην αποστολή του. Όμως με το δεύτερο, που έφτιαξε σε περισσότερο χρόνο, πέτυχε ο Δημήτριος Παπανικολής να καταστρέψει το μεγάλο εκείνο εχθρικό πλοίο που το ονόμαζαν «Κινούμενο όρος».

Η συμβολή του Πατατούκου στην επανάσταση ήταν πολύ μεγάλη. Στα Ψαρά ήταν και ως άνθρωπος πολύ αγαπητός για την ανιδιοτέλεια του και τον αγαθό χαρακτήρα του. Γι΄ αυτό και όταν πέθανε από λοιμική, κατά το Μάρτιο του 1823, η κηδεία του ήταν πάνδημη και η Κοινότητα των Ψαρών χορήγησε στην οικογένεια του μηνιαία σύνταξη.



Πηγή: pamepreveza.gr