Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Χτύπησαν το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι…

Για να το πούμε απλά και ξεκάθαρα: Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν είναι μόνο πρωτοφανές, αλλά και σκανδαλώδης πράξη εκδίκησης μιας εξοργισμένης Γερμανίας που αποκλείστηκε από τα οικονομικά οφέλη του φυσικού αερίου.

Χωρίς καμία ντροπή, οι Γερμανοί προτίμησαν να καταστρέψουν έναν ολόκληρο λαό, για να δείξουν.... «τα δόντια» τους στους Ρώσους. Εν έτει 2013, η πολιτική διπλωματία έχει πάει περίπατο, οι κυβερνήσεις έχουν ξεφύγει και πλέον δεν προσπαθούν ούτε να κρατήσουν τα προσχήματα.

Η Γερμανική πλευρά δεν δίστασε να απειλήσει ξεκάθαρα την Κύπρο με άτακτη χρεοκοπία, και για να εκδικηθεί τους Ρώσους επενδυτές για τον αποκλεισμό της αποφάσισε να χτυπήσει εκεί που οι Ρώσοι «πονάνε» πιο πολύ. Στο φόρο. Είναι γνωστό ότι για τη Ρωσία, η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, με τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ένα νησί που μέχρι σήμερα ήταν πλήρως αξιοποιήσιμο για επενδύσεις, όχι μόνο στον τομέα της εξόρυξης του φυσικού αερίου.

Μέχρι σήμερα ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Η Κύπρος απολάμβανε οικονομική ευημερία και ασφάλεια, η Ρωσία αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες του νησιού και η Ευρώπη είχε να «καμαρώνει» για τη μια και μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού νότου που «ξέπλενε» τις αμαρτίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τι άλλαξε; Από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι η εξόρυξη του φυσικού αερίου, η Ευρωπη προσπάθησε να καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας της Κύπρου με τη Ρώσικη Gazprom, διακηρύσσοντας πως η Κύπρος ανήκει σε Ευρωπαϊκό έδαφος και άρα δικαιούται μερίδιο από τα κέρδη. Ειδικά η Γερμανία καλόβλεπε τη συμφωνία, θεωρώντας τη συμμετοχή της αυτονόητη, όμως υπολόγισαν… χωρίς τον Πούτιν. Η Gazprom φυσικά δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση των Γερμανών, κρατώντας όλα τα δικαιώματα και κέρδη για την ίδια, προκαλώντας το μένος των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών.

Κι έτσι φτάσαμε στο δραματικό Eurogroup του Σαββάτου, όπου εν μια νυκτί η Κύπρος έχασε τα πάντα. Από φορολογικός παράδεισος μετατρέπεται σε φορολογική κόλαση, αφού ο φόρος καταθέσεων ήδη έχει ζημιώσει τους Ρώσους επενδυτές, οι οποίοι έχασαν μέσα σε μια ημέρα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη η Ρωσία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όπως για παράδειγμα μια έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αναμένεται να εγκαταλείψει το νησί, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι και οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής αναμένεται να κάνουν το ίδιο, αφήνοντας την Κύπρο μόνη με μια… Δρακουλέσκου.

Ποτέ άλλοτε το πολιτικό θράσος δεν ήταν τόσο έκδηλο και εξοργιστικό…

Α.Α. Πηγή: newpost.gr