Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τους επίορκους υπαλλήλους

Το θέμα των επίορκων υπαλλήλων του δημοσίου προκάλεσε στη Βουλή την έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης με τον γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντάλλαξαν πυρά για δημιουργία «κλίματος τρομοκρατίας».

«Τα μέτρα που λάβαμε για.... απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει αργία για όποιον παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Βούτση, ο κ. Μανιτάκης απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ένας δημόσιος υπάλληλος με απλή δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα.

Τόνισε δε, ότι δεν είναι δυνατό να παραμένει στην υπηρεσία υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση, δωροδοκία, προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «αλλαγή της νομοθετικής διάταξης, με βάση την οποία η καταγγελία για παράβαση καθήκοντος οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία και στον προθάλαμο πιθανότατης απόλυσης», επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης και υπάρχουν ψηφίσματα από τις οργανώσεις.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε, επίσης, ότι καθημερινά τα δελτία ειδήσεων, σαν επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, επιδίδονται σε ένα μπαράζ για να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.

«Υπάρχει επικοινωνιακό μπαράζ και πογκρόμ. Με ποια δημοσιοϋπαλληλία θα προχωρήσουμε όταν απαξιώνεται συνεχώς; Πρέπει να υπάρχει η υπερηφάνεια. Δεν μπορεί κανείς δόλιος να οδηγήσει έναν δημόσιο υπάλληλο στην εφεδρεία και την απόλυση», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα απολογηθώ για την υστερία του Τύπου για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική. Ποτέ εγώ δεν ανέφερα τη λέξη «επίορκοι υπάλληλοι». Τέτοιο φόβο εγώ δεν δημιούργησα», απάντησε ο κ. Μανιτάκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και η αντιπολίτευση να προσέχει να μην εντείνει, να μην παίζει το παιχνίδι της τρομοκρατίας και του φόβου και να μην δημιουργεί – με τις ερωτήσεις – μεγαλύτερο πανικό από αυτόν που δημιουργούν τα ΜΜΕ.

«Με αυτούς τους όρους που χρησιμοποιείτε, ρίχνετε νερό στο μύλο της τρομοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βούτση.

Καταλήγοντας, ο υπουργός τόνισε πως υπήρχε μια κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να δείξουμε ότι αυτοί που παραβαίνουν το νόμο για ίδιον όφελος και έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητη απόφαση για να δικαστούν, ώσπου να δικαστούν θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προσωρινά από την υπηρεσία τους.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις», προσέθεσε.