Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Δυο στόφες και χημικά για τον καπνό που θα σημάνει την εκλογή νέου Πάπα

Πώς γίνεται η διαδικασία που παραδοσιακά δείχνει ότι η διαδικασία ήρθε εις πέρας.

Ο καπνός που υψώνεται πάνω από την Καπέλα Σιστίνα, αρχικά μαύρος κι έπειτα λευκός αποτελεί εδώ και αιώνες.... το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της εκλογής ενός νέου Πάπα και ένα από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά ο Τύπος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η καμινάδα από την οποία θα υψωθεί ο καπνός πάνω από την Αγία Εδρα, δεν είναι μια οποιαδήποτε καμινάδα: έχει ύψος 30 μέτρων ενώ το κομμάτι που βρίσκεται πάνω από την στέγη έχει ύψος ενάμιση μέτρο, και φυσικά έχει ειδικό στόμιο για να προστατεύεται από τη βροχή και να εξασφαλίζει ότι τα χρώματα του καπνού θα βγαίνουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα.

Από τι προέρχεται όμως ο καπνός; Παλιότερα τα ψηφοδέλτια των καρδιναλίων όπου γραφούν το όνομα εκείνου του καρδινάλιου που επιθυμούν να λάβει το παπικό αξίωμα καίγονταν μαζί με άχυρο. Σήμερα για τη συνέχιση της παράδοσης χρησιμοποιούνται δύο ειδικές στόφες, εκ των οποίων η μία που χρονολογείται από το 1938 χρησιμεύει για να καίγονται τα ψηφοδέλτια των καρδινάλιων, ενώ η άλλη, του 2005, χρησιμεύει ώστε να κυκλοφορεί άμεσα τον καπνό και να τον χρωματίζει ανάλογα με την περίσταση.

Η ιστορία του καπνού που συνοδεύει την εκλογή ενός Πάπα πάει αρκετά πίσω στον χρόνο, τουλάχιστον από την εποχή που η εκλογή του ποντίφικα άρχισε να γίνεται στην καπέλα Σιστίνα, δηλαδή από τις τελευταίες δεκαετίες του 14ου αιώνα.



Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη παράδοση γινόταν σεβαστή και όταν ο πάπας εκλεγόταν στο Κουιρινάλε: τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1846, για την εκλογή του Πίου Θ’. Οπως και σήμερα, σε εκείνη την περίπτωση έβαζαν πίσω από ιερό ένα καμινέτο και ένα μπουρί που έβγαζε τον καπνό τον καπνό στο εξωτερικό του κτιρίου. Ο λευκός καπνός που έβγαινε γινόταν αντιληπτός από τον κανονιέρη που βρισκόταν τοποθετημένος στο Καστέλ Σαντ” Αντζελο, ο οποίος και αναλάμβανε να ειδοποιήσει με μια κανονιά ολόκληρη την πόλη ότι υπάρχει πλέον Πάπας.
Στις μέρες μας, παράλληλα με την έξοδο λευκού για να σηματοδοτηθεί το πέρας της διαδικασίας εκλογής ενός ποντίφικα, ηχούν και οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.