Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Μπλόκο» στην απαγόρευση πώλησης ζαχαρούχων αναψυκτικών

Δικαστής αποφάσισε χθες ότι η Νέα Υόρκη δεν μπορεί να απαγορεύσει την πώληση ζαχαρούχων αναψυκτικών σε μεγάλες συσκευασίες από τα καταστήματα εστίασης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη ισχύος του μέτρου που εντάσσεται στην εκστρατεία του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ κατά της παχυσαρκίας.

Ο δικαστής Μίλτον Τίνγκλινγκ αποφάνθηκε ...μετά από προσφυγή των βιομηχανιών αναψυκτικών χαρακτηρίζοντας το μέτρο της απαγόρευσης πώλησης των ζαχαρούχων αναψυκτικών σε συσκευασίες άνω των 47 εκατοστόλιτρων «αυθαίρετο και πεισματικό» και μπλόκαρε την εφαρμογή του. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε τελείως λανθασμένη την απόφαση του δικαστή και προειδοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η Ένωση Βιομηχανιών Αναψυκτικών (American Beverage Association), η οποία ηγείται της εκστρατείας κατά της εφαρμογής του μέτρου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δικαστική απόφαση.

Η απόφαση είναι ανακουφιστική για τους Νεοϋορκέζους και χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες στην πόλη της Νέας Υόρκης οι οποίοι θα ζημιώνονταν από την απαγόρευση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Το μέτρο, που αποφασίσθηκε από την Υπηρεσία Υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα και αφορά την πώληση των γιγάντιων συσκευασιών ζαχαρούχων αναψυκτικών από καταστήματα που σερβίρουν φαγητό, εστιατόρια, πιτσαρίες, καντίνες σταδίων και κινηματογράφων. Δεν αφορά τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα.

Ο δικαστής Τίνγκλινγκ αποφάνθηκε ότι η διορισμένη από τον δήμαρχο Μπλούμπεργκ Υπηρεσία Υγείας της Νέας Υόρκης εισήλθε σε νομοθετικό πεδίο που ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απόφαση θα ανατραπεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. «Ένα από τα επιχειρήματά μας θα είναι ότι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Δεν είναι αστείο. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της παχυσαρκίας κάθε μέρα στην Αμερική», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Σε μία πόλη όπου το 58% των κατοίκων και το 40% των παιδιών των δημοσίων σχολείων, είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, υπήρξαν φωνές που κατήγγειλαν επίθεση στις ελευθερίες, με το επιχείρημα ότι η απόφαση για το τι μπορεί να πιει ο καθένας δεν ανήκει στον δήμο.

Άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι η απαγόρευση δεν θα αλλάξει κάτι σε μία πόλη που πλήττεται από την επιδημία της παχυσαρκίας που σκοτώνει κάθε χρόνο 5.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι επιδοκίμασαν.