Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ…ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ… ΜΠΕΓΛΕΡΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ οι Τούρκοι κατάφεραν και πρόβαλλαν με τις πονηριές του Ερντογάν τις θέσεις τους σε μια σειρά σημαντικών ελληνοτουρκικών ζητημάτων, η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ, ενδιαφέρονταν για… ποδόσφαιρο για… κομπολόγια και για άλλα άσχετα πράγματα, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά την επικίνδυνη ξεφτύλα της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα μείζονα ελληνοτουρκικά χρονίζοντα προβλήματα.

Έτσι, ενώ ο Ερντογάν προωθούσε ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις για την ΑΟΖ, με το περίφημο, «kaza kazan», διατύπωνε τις απαιτήσεις του για το Λαύριο και τους υποτιθέμενους τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, κάνοντας προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά μας και παράλληλα έθαψε όλη την κυπριακή ιστορία με την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους με την περίφημη φράση του, «να θάψουμε την ιστορία του Κυπριακού», η ελληνική αντιπροσωπία ήθελε να συζητά για… ποδοσφαιρικά ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Φενέρ Μπαξέ, Μπεσίκτας και Γαλατά Σαράϊ. καθώς και για τα… τουρκικά μπεγλέρια

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ Αβραμόπουλος, που συνόδευε τον κ Σαμαρά στο «Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας» που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, αντί να αντικρούσει τις τουρκικές θέσεις και να προβάλλει τις ελληνικές, άρχισε να συζητά για… ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα σχολίασε το ποδοσφαιρικό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για να πάρει την απάντηση ότι και στην Τουρκία έχουν αντίστοιχο ντέρμπυ μεταξύ των γνωστών ομάδων, Φενέρ Μπαχτσέ και Μπεσίκτας. Μάλιστα σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μεταξύ του κ Αβραμόπουλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου για το ποδόσφαιρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον κ Αβραμόπουλο δήλωσε ότι είναι οπαδός της Φενέρ Μπαχτσέ όπως και ο κ Ερντογάν. Πρόσφατα δε, όπως ανέφερε ο Νταβούτογλου, είχε παρακολουθήσει τουρκικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι και εξήγησε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τις…. κυριότερες φάσεις του ματς. Ο δε Έλληνας συνάδελφος του, προφανώς μεγαλόψυχος, προσπάθησε να παρηγορήσει τον κ Νταβούτογλου γιατί τελικά έχασε η ομάδα του με σκορ 3-2, λέγοντας του, …«μην στεναχωριέσε Αχμέτ, την επόμενη φορά η ομάδα σας θα κερδίσει».

Αλλά το «διπλωματικό ρεσιτάλ» του κ Αβραμόπουλου δεν σταμάτησε εδώ. Ξέρετε τι συζήτησε σε κατ’ ιδία συνάντηση που είχε με τον παλιό του φίλο, κ Ερντογάν, από την εποχή που ήταν και οι δυο δήμαρχοι ; Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, στην κατ’ ιδία συνάντηση τους ο κ Αβραμόπουλος παρακάλεσε θερμά τον Τούρκο πρωθυπουργό να του κάνει δώρο ένα… αντιπροσωπευτικό τουρκικό κομπολόι. Προφανώς το ήθελε για να… καταπραΰνει τους στεναγμούς του τις ώρες της αναδουλειάς του στο υπουργείο Εξωτερικών. Η «διπλωματία του κομπολογιού», όπως χαρακτήρισαν οι Τούρκοι, αυτό το «σημαντικό» ελληνικό διπλωματικό… αίτημα.

Αυτή ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία που πήγε στην Τουρκία για να εκπροσωπήσει την χώρα μας. Οι Τούρκοι πρόβαλλαν και προώθησαν τις θέσεις τους και εμείς τους… συλλυπηθήκαμε για το ποδόσφαιρο. Το δε κορυφαίο ελληνικό αίτημα προς την τουρκική πλευρά δεν ήταν να απαιτήσει να αποσύρει η Τουρκία τις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της στη ελληνική ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά…. ένα τουρκικό μπεγλέρι.

Να τους χαιρόμαστε !

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος