Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ενεργειακή υπερδύναμη η Ρωσία έως το 2020!

Σε μια διψασμένη αγορά για ενέργεια, η Ρωσία σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25%, έως το 2020. 

Σε κάθε τη αύξηση των αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στοχεύει το ...υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ρωσίας (ΥΦΠ). Αυτή η αυξημένη παραγωγή, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλυφθεί τόσο από τα υπάρχοντα, όσο και από τα πολύ πλούσια νέα κοιτάσματα, που υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι μόνον για την έρευνα και την εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής θάλασσας, θα διατεθούν 98 δισεκατομμύρια δολάρια (περί τα τρία τρις. ρούβλια). Οι μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων πρόκειται να εξαχθούν σε χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Οι ίδιες οι τάσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, δείχνουν ότι ο κλάδος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να είναι κρίσιμος για τη ρώσικη οικονομία. Η παγκόσμια ζήτηση σε βασικές πρώτες ύλες θα αυξηθεί, τουλάχιστον μέχρι το 2030, κυρίως λόγω της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η ζήτηση σε πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 14%, σε φυσικό αέριο, από 36% έως 52%, σε σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, μεταξύ 30% – 45% και σε σπάνιες γαίες από 30% έως 35% .

Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα ρώσικα πεδία με φυσικούς πόρους «συρρικνώνονται». Σχεδόν το 60% περιέχουν μόνο 0,3 εκατομμύρια τόνους ανακτήσιμων αποθεμάτων. Τα πεδία με αποθέματα άνω των 15 εκ. τόνων είναι λιγότερο από το 1% του συνόλου και τα κέντρα της γεωλογικής έρευνας και εξόρυξης – παραγωγής βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές και πρόσβαση.

Η «δεξαμενή» του 21ου αιώνα

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση της Ρωσίας σχεδιάζει επενδύσεις 98 δις. δολαρίων. Έτσι, θα επιτευχθεί η αύξηση της αξίας του εξορυσσόμενου ορυκτού πλούτου στα 5,6 τρις. δολάρια, και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 35% – 40%. Με τη σειρά της, η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6,01 δις. τόνους (σήμερα είναι 25,2 δις. τόνοι), τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά 12,6 τρις. κυβικά μέτρα, του άνθρακα κατά 7,12 δις. τόνους, του ουρανίου κατά 106 χιλιάδες τόνους, του σιδηρομεταλλεύματος κατά 1,6 δις. και του χρυσού κατά 4,07 χιλιάδες τόνους.

Ο διακεκριμένος εμπειρογνώμονας της Ένωσης Βιομηχανιών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας, Ρουστάμ Τανκάγιεφ, είπε ότι οι αυξήσεις των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων, ναι μεν είναι ρεαλιστική υπόθεση, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία ακόμα και σήμερα «δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως και τα 600 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξορύσσονται», εξαιτίας κυρίως της πτώσης των εξαγωγών της «Gazprom» προς την Ευρώπη, λόγω των υψηλών τιμών του.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα σχέδια ερευνών από κρατικές εταιρείες για κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Σιβηρία. Ωστόσο, ακόμα ουδείς μπορεί να μιλήσει για κερδοφόρο δραστηριότητα.

Ως γνωστόν, ο αγωγός πετρελαίου «Ανατολική Σιβηρία – Ειρηνικός Ωκεανός» (ΑΣΕΩ), που θα πρέπει να μεταφέρει πετρέλαιο από την Ανατολική Σιβηρία, προς το παρόν τροφοδοτείται με πετρέλαιο κυρίως από τη Δυτική Σιβηρία. Κι’ αυτό διότι το πετρέλαιο από την Ανατολική Σιβηρία, είναι μόνο 35 από τους 80 εκ. τόνους της μεταφορικής ικανότητας του ΑΣΕΩ. Πάντως, ο Τανκάγιεφ αξιολογεί με σκεπτικισμό τις προοπτικές εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα, ενώ υπενθυμίζει την έλλειψη σε σύγχρονες ασφαλείς τεχνολογίες εξόρυξης στην ανοικτή θάλασσα, τόσο από τις ρώσικες, όσο και τις διεθνείς εταιρείες.

Όπως και να’χει, από το 2009, τα αποθέματα υδρογονανθράκων των πέντε μεγαλύτερων ρώσικων κάθετα ολοκληρωμένων εταιρειών πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ρωσικής παραγωγής («Rosneft», «Lukoil», «TNK-BP» «Gazprom Neft», «Tatneft»), αυξήθηκαν περίπου κατά 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (10%). Η ρώσικη πετρελαϊκή πεντάδα, διαθέτει σήμερα αποθέματα που ανέρχονται σε 59 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.karfitsa.gr