Σύμφωνα με τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ έγινε ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009, κάτι που έχει πιστοποιήσει κατ΄ επανάληψη η Eurostat.
Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Αν. Γεωργίου διευκρινίζοντας ότι ο τελικός υπολογισμός του ελλείμματος του 2009 ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο 2010 και έχει επανειλημμένα εσφαλμένα «συνδεθεί» με την προσφυγή της χώρας στον «μηχανισμό στήριξης» η οποία έγινε τον Μάιο του ίδιου χρόνου και βασίσθηκε στις στατιστικές που είχαν εκπονηθεί από τους προκατόχους του.
To παρελθόν
Επίσης σημειώνει πως «θα συνεχίσω να τηρώ τον νόμο, παρά τις αντιξοότητες» και ότι «η πιστή τήρηση του ενωσιακού δικαίου για την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών, και ειδικότερα του ελλείμματος του 2009, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί τελικά και από την Ελληνική Δικαιοσύνη».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στα «λανθασμένα» στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος που είχαν υποβληθεί την περίοδο 1997 – 2003 αλλά και τις παρεμβάσεις της Eurostat μεταξύ 2004 – 2010, επειδή το έλλειμμα παρουσιαζόταν χαμηλότερο από το πραγματικό.
«Η Ελλάδα βρέθηκε περισσότερες από μία φορές στα πρόθυρα της παραπομπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παράβαση του ενωσιακού δικαίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές», επισημαίνει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τονίζει πως από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Αύγουστο του 2010 για πέντε συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις, τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία γίνονται δεκτά από τη Eurostat, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.
Θα πρέπει να τονιστεί πως ο κ. Γεωργίου αφήνει… αιχμές για τη στάση της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ποινική δίωξη για ”εσφαλμένη εκπόνηση των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας” δεν ασκήθηκε όταν τα ”greek statistics” απασχολούσαν διαρκώς τη διεθνή κοινότητα, αλλά ασκήθηκε όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός αποδέχθηκε τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία».