Αρθρο της γαλλικής εφημερίδας με αφορμή το τελευταίο τεύχος του Newsweek.
Το τελευταίο τεύχος του Newsweek που κυκλοφορεί με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2012.
ΤΟ ΒΗΜΑ - LE MONDE
Δύσκολο να μην συγκινηθεί κανείς από το «τελευταίο έντυπο τεύχος» του «Newsweek», όπως αναφέρει το.... εξώφυλλο του διάσημου αμερικανικού εβδομαδιαίου εντύπου. Είτε είναι δημοσιογράφος που έχει επηρεαστεί από τα εξαιρετικά κείμενα και τις δημοσιογραφικές επιτυχίες του περιοδικού αυτού είτε είναι αναγνώστης προσηλωμένος στα έντυπα, στην πληροφορία, δηλαδή στην ανάγκη να καταλάβει τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Διότι πρόκειται για ένα μεγάλο ειδησεογραφικό περιοδικό που χάνεται. Εντεκα χρόνια μεγαλύτερο σε ηλικία από τον «Monde», το «Newsweek» γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1933, με τον Χίτλερ και τον Ρούζβελτ στο εξώφυλλο. Εκτοτε γνώρισε 4.150 εξώφυλλα, 17 διευθυντές σύνταξης, 13 προέδρους των ΗΠΑ και 12 δημοσιογράφους που πέθαναν στο καθήκον. Το «Newsweek» είχε χάσει, βεβαίως, την αίγλη του. Εγκαταλελειμμένο από τους μισούς αναγνώστες του, η «Washington Post» το πούλησε το 2010 προς 1 δολάριο σε έναν εκατομμυριούχο που το «πάντρεψε» με το επιτυχημένο σάιτ «The Daily Beast».
Τελευταίο έντυπο τεύχος. Τα λόγια αυτά σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής για μια χαρισματική αρχισυνταξία – στην οποία η δική μας, στον «Monde», απευθύνει αδερφικές σκέψεις – και, αναμφισβήτητα, για τον Τύπο γενικότερα. Στη Γαλλία, η «La Tribune» δεν έχει πλέον παρά μια έντυπη έκδοση την εβδομάδα και συνεχίζει να χάνει χρήματα, η «France Soir» δεν υπάρχει πια, η «L’Equipe» και η «Le Figaro» μειώνουν το προσωπικό τους. Στη Γερμανία, οι «Financial Times Deutschland» και η «Frankfurter Rundschau» παραπαίουν.
Τελευταίο έντυπο τεύχος. Η πρόταση αυτή μοιάζει να περιγράφει τόσο το ηλεκτρονικό μέλλον του «Newsweek» όσο και τον υπεύθυνο για τον θάνατο της έντυπης έκδοσής του: το Ιντερνετ, που είναι δωρεάν και προσελκύει διαφημίσεις για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Τους πρώτους έξι μήνες του 2012, το Google κέρδισε για πρώτη φορά (παγκοσμίως) περισσότερα χρήματα από τους διαφημιστές απ’ όσα το σύνολο του αμερικανικού Τύπου, καθημερινού και εβδομαδιαίου: 20,8 δισ. δολάρια για τη μηχανή αναζήτησης έναντι 19,2 για μια βιομηχανία που το 2007 προσέλκυσε το 88% της διαφημιστικής αγοράς.
Το «Newsweek» δεν κλείνει, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του, Τίνα Μπράουν. Η σύνταξη θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της για το ηλεκτρονικό μέσο. Πρόκειται για στοίχημα με ρίσκο. Διότι ο γραπτός ηλεκτρονικός Τύπος – παρά τις υποσχέσεις για απήχηση, καινοτομία, εκτεταμένη χρήση και διαδραστικότητα – δεν έχει ακόμη βρει το οικονομικό του μοντέλο. Οι λίγοι «αυθεντικοί παίκτες» (αποκλειστικά στο Ιντερνετ) που βγάζουν κέρδος δεν απασχολούν παρά μικρές ομάδες που συχνά παράγουν εξειδικευμένες πληροφορίες.
Κανένας τίτλος γενικού ενδιαφέροντος – ικανός να πληροφορήσει με συνέπεια και αρτιότητα για θέματα τόσο ποικίλα όσο η πολιτική ζωή ή η σύγχρονη τέχνη, η κρίση του ευρώ ή η κινηματογραφική δημιουργία – δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να επιζήσει αποκλειστικά στο Ιντερνετ. Για τον Τύπο αυτό θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμη μια ιδιαίτερη αλχημεία ανάμεσα στο έντυπο και τις πολλαπλές οθόνες. Μια αλχημεία της οποίας τη συνταγή αναζητά ολόκληρος ο έντυπος Τύπος, και την αναζητά με τη μετριοφροσύνη που απαιτεί η σημασία του διακυβεύματος: η τροφοδότηση της δημοκρατίας και η εξήγηση της περιπλοκότητας του κόσμου.