Να ψηφίσουν «Οχι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα καλεί το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας.
Ισλαμιστές διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μόρσι φωνάζουν συνθήματα έξω από το συγκρότημα μέσων ενημέρωσης στη Γκίζα, κοντά στο Κάιρο, την Τετάρτη. Το πανό στα αραβικά γράφει ...«απομεινάρια δημοσιογράφων θα καταστρέψουν την Αίγυπτο» (AP Photo/Petr David Josek)
Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη την αναβολή των συνομιλιών για ενότητα που είχε συγκαλέσει με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης και στις οποίες είχε καλέσει να συμμετάσχουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση.
«Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στις εθνικές και πολιτικές δυνάμεις για μια συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2012, αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία», αναφέρει ο αιγυπτιακός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.
Η αναβολή οφείλεται κυρίως στο μικρό ποσοστό απαντήσεων από τα κινήματα που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στο διάλογο, επισημαίνει ο στρατός.
Λίγο νωρίτερα το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το κύριο κίνημα της αντιπολίτευσης, είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος Χάλιντ Νταούντ, επισήμανε ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει από τους Αιγύπτιους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο του νέου συντάγματος στις 15 και 22 Δεκεμβρίου ψηφίζοντας όμως «όχι».
Ταυτόχρονα το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας θέτει τέσσερις προϋποθέσεις, οι οποίες αν «δεν πληρούνται το Σάββατο», πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, θα ζητήσει από τους πολίτες να απέχουν.
Η αντιπολίτευση ζητεί την παρουσία ενός δικαστή μπροστά από κάθε κάλπη, να διασφαλιστεί η ασφάλεια εντός και εκτός των εκλογικών κέντρων, μια εθνική και διεθνή εποπτεία του δημοψηφίσματος και κυρίως η ψηφοφορία να μην
πραγματοποιηθεί σε μία μόνο ημέρα.
Νωρίτερα σήμερα η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες, στις 15 και 22 Δεκεμβρίου, και όχι μόνο στις 15 Δεκεμβρίου.
Στόχος της απόφασης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δικαστών που θα αναλάβουν την εποπτεία της ψηφοφορίας. Το μεγαλύτερο συνδικάτο των δικαστών της Αιγύπτου έχει ανακοινώσει ότι το 90% των μελών της θα μποϊκοτάρουν την εποπτεία της ψηφοφορίας.
«Οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” βασανίιζουν διαδηλωτές»
Σύμφωνα με άρθρο του «Spiegel», Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συλλαμβάνουν, βασανίζουν και ξυλοκοπούν διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Το περιοδικό παραθέτει δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά συνέβησαν υπό το βλέμμα αστυνομικών οι οποίοι παρακολουθούσαν αμέτοχοι.
Σύμφωνα με το άρθρο, την περασμένη Τετάρτη οι ισλαμιστές συνέλαβαν τονΜοχάμεντ Ομάρ την ώρα που πήγαινε γάζες σε ένα βενζινάδικο όπου δίνονταν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους. «Είσαι εχθρός του θεού» του είπαν.
«Ηταν πέντε άντρες. Με ξυλοκόπησαν και με τράβηξαν μακριά», λέει. Τον πήγαν σε μια αίθουσα δίπλα στο προεδρικό μέγαρο όπου μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστικών κομμάτων ανάκριναν και βασάνιζαν τους «κρατουμένους» τους.
Ο Ομάρ είναι ένας από πολλούς διαδηλωτές που περιγράφουν τι ακριβώς συνέβη τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου, όταν υποστηριχτές και πολέμιοι του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στην Ηλιούπολη, μια από τις ακριβές γειτονιές του Καΐρου.
Και οι δυο πλευρές ήταν πολύ βίαιες. Χρησιμοποίησαν μπαστούνια, όπλα, πέτρες και μολότοφ και έχασαν την ζωή τους οκτώ άτομα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι και οι οκτώ ήταν δικοί της.
Περίπου 140 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι, «συνελήφθησαν» από τους ισλαμιστές, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Οι ισλαμιστές είχαν στήσει αυτοσχέδιες αίθουσες για την κράτησή τους στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Μοχάμεντ αλ-Γκάρι, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αλ-Μάσρι, αλ-Γιουμ», μπήκε σε μια τέτοια αίθουσα κοντά στο τζαμί Ομάρ-Μπιν-Αμπντέλ-Αζίζ. «Υπήρχαν γύρω στα 15 μέλη της Αδελφότητας _ σωματώδεις άντρες που έμοιαζαν με σωματοφύλακες. Γρονθοκοπούσαν και κλωτσούσαν τους φυλακισμένους και τους έσκιζαν τα ρούχα», λέει. Είδε επανειλημμένως ισλαμιστές να φέρνουν νεαρούς που είχαν μαζέψει τυχαία από το πλήθος. Τα χρήματα, τα τηλέφωνα και οι ταυτότητές τους κατάσχονταν. Στη συνέχεια τους παρέδιδαν στην αστυνομία. «Τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας απαιτούσαν από τους νεαρούς αυτούς να τους πουν ποιος τους είχε πληρώσει και τους κατηγορούσαν ότι ήταν κλέφτες και υποστηριχτές του παλαιού καθεστώτος».
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει την δική της εκδοχή. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν όπλα», λέει ο Μαχμούντ Χουσεΐν, γενικός γραμματέας της Αδελφότητας. «Μας επιτέθηκαν και εμείς απλώς υπερασπιστήκαμε τον εαυτό μας». Παραδέχεται ότι ορισμένοι από εκείνους που προχωρούσαν σε συλλήψεις ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αλλά τονίζει ότι παρέδιδαν αμέσως τους συλληφθέντες στην αστυνομία.
«Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε για να προστατεύσει τους πολίτες από την βιαιότητα όσων λειτούργησαν σαν αυτόκλητοι προστάτες της έννομης τάξης», λέει η Ράγκια Ομράν, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από εκείνη τη νύχτα και μετά εντείνεται η δημόσια συζήτηση για το αν η Αδελφότητα διαθέτει πολιτοφυλακή. Τα μέλη της αρνούνται ότι τα γεγονότα της 5ης Δεκεμβρίου ήταν σε οποιονδήποτε βαθμό οργανωμένα.