”Λαγός” ο Κουβέλης που βάζει στο τραπέζι την απλή αναλογική.- Στόχος να ανακοπεί η πορεία του Σύριζα.- Σχεδιασμοί για λίστα και λιγότερες περιφέρειες.
Το κλίμα ρευστότητας που αποτυπώνεται στο πολιτικό σκηνικό και η φθορά που καταγράφουν οι άλλοι δύο εταίροι της κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) οδηγεί τον Αντώνη Σαμαρά σε.... σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου .
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας αποτυπωμένη την εικόνα που αναδύουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα δύσκολα που είναι μπροστά, αντιλαμβάνεται ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
1ον) Η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα είναι πρώτο κόμμα και το bonus των 50 εδρών θα το πάρει ο Σύριζα.
2ον) Ο Σύριζα, μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την αυτοδυναμία.
3ον) ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποσυντίθεται με ταχύτατους ρυθμούς, σε λίγο καιρό θα φλερτάρουν με το όριο του 3 %.
4ον) Με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο και το σημερινό πολιτικό σκηνικό, είναι δύσκολο για τη Ν.Δ να οικοδομήσει άλλες συμμαχίες αν καταρρεύσουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Ο κ.Σαμαράς διαπιστώνει ότι το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι μονόδρομος. Γνωρίζει όμως ότι απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο είναι η απλή αναλογική.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι με την πρόταση για την απλή αναλογική θα ”στριμώξει” πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον απομονώσει σε μία ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή αφού όλα τα άλλα κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ της απλής αναλογικής.
Με αυτό τον τρόπο θα ανακοπεί η όποια δυναμική του Σύριζα, αφού θεωρείται απίθανο να εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 50% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν και να μην οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία.
Στο Μαξίμου, θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα έχει πάλι ως κορμό τη Ν.Δ, έστω και με μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη που θα κινείται μεταξύ 80 και 90 βουλευτών. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συμπληρωθεί με τις έδρες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του κόμματος του Α.Λοβέρδου (που με την απλή αναλογική θα έχει ελπίδες εισόδου στη Βουλή), ενός νέου κόμματος που πιθανότατα θα δημιουργηθεί από φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και τον κ.Τζήμερο. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενταχθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία και ένα τμήμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θα αποσπασθεί από το κόμμα του κ.Καμμένου.
Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ θα αντιμετωπιστούν με την καθιέρωση της λίστας και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που υπολογίζεται ότι θα αποθαρρύνει πολλούς από το να αμφισβητήσουν την επιλογή του Α.Σαμαρά να προχωρήσει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όποιος διαφοροποιηθεί ή αντιδράσει δεν θα έχει καμία ελπίδα να συμπεριληφθεί στη λίστα ενώ με τον τρόπο αυτό ο κ.Σαμαράς θα ελέγχει απόλυτα την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.
Εξετάζεται επίσης ο περιορισμός των εκλογικών περιφερειών με συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις. Για παράδειγμα, Βοιωτία και Φωκίδα θα είναι μία Περιφέρεια όπως και οι Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο του περιορισμού του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη που μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων και του φορολογικού, άνοιξε χθες αιφνιδιαστικά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παίζει το ρόλο του ”λαγού” και τις επόμενες μέρες θα το επαναφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να καταστεί μέρος της μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας.
Θετικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ο Ε.Βενιζέλος αλλά και ο Α.Λοβέρδος ενώ θα υπάρχουν και υποστηρικτικές κινήσεις και από άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως η κ.Διαμαντοπουλου,ο κ.Πάγκαλος,ο κ.Φλωρίδης,ο Στ,Μάνος κ.α.
newsbomb.gr