Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι νονοί της Σικελίας απείχαν από τις περιφερειακές εκλογές

Χιλιάδες φυλακισμένοι-μέλη της τοπικής μαφίας για πρώτη φορά ψήφισαν μαζικά… αποχή

Πιθανώς επειδή οι δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο σε προτιμήσεις τον O νικητής των περιφερειακών εκλογών της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα, ορκισμένος εχθρός του οργανωμένου εγκλήματος, έλαβε ποσοστό ...30,5%

Για πρώτη φορά η μαφία επέλεξε την αποχή στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Σικελία, σύμφωνα με το ιταλικό εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «L’ Espresso». 

«Οι [φυλακισμένοι] νονοί της Κόζα Νόστρα, που συνήθως παίρνουν οδηγίες από τα ελεύθερα μέλη της οργάνωσης, αυτή τη φορά αποφάσισαν να μην ψηφίσουν. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε σύνολο 7.050 κρατουμένων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο 46, οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για μαφιόζικη δράση» αναφέρει το περιοδικό ομίλου της εφημερίδας «La Repubblica».

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν πλήρως το συνηθισμένο σκηνικό του παρελθόντος, όταν οι αρχιμαφιόζοι – έγκλειστοι στις φυλακές του μεγαλύτερου νησιού της χώρας – κάθονταν υπομονετικά στην ουρά για να «σταυρώσουν» τον υποψήφιο της προτίμησής τους. Σχεδόν όλες οι ψήφοι τους συνέκλιναν προς το ίδιο πρόσωπο.

Το «Espresso» υπενθυμίζει ότι στη δεκαετία του ’80 η μαφία είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τουλάχιστον το 10% των σικελικών ψήφων και ότι «πόνταρε πάντα στο άλογο που εθεωρείτο φαβορί».

Αυτή τη φορά κάτι άλλαξε. Πιθανώς επειδή οι δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο σε προτιμήσεις τον Ροζάριο Κροτσέτα του Δημοκρατικού Κόμματος, ορκισμένο εχθρό του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Κροτσέτα εξελέγη πράγματι νέος περιφερειάρχης, με ποσοστό 30,5% των ψήφων. Αλλά η αποχή άγγιξε για πρώτη φορά το 53%.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, όπως τονίζει το «Espresso», είναι κατά πόσο η νέα τοπική αυτοδιοίκηση της Σικελίας θα έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσουν κάποια στιγμή οι «άνδρες της τιμής» για να εξασφαλίσουν δημόσιες εργολαβίες και κερδοφόρες «μπίζνες» κάθε είδους.