Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Λύση η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα το μείζον ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα, εκτιμά δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, προσθέτει το δημοσίευμα, καθώς... η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει ένα τρομακτικό βάρος χρέους ενώ θα υποφέρει από μία ύφεση επικών διαστάσεων.

Στην Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να αποφέρει, υπό την υπόθεση ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με τιμή 50% της ονομαστικής τους, μία μείωση της τάξης των 30 δισ. ευρώ που είναι μικρότερη από το 10% του ελληνικού χρέους, το οποίο θα φθάσει το 2013 τα 346 δισ. δολάρια ή το 189% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον προυπολογισμό.

Η Γερμανία, σημειώνει η WSJ, είναι μεταξύ των πιστωτών που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να διαγράψουν ελληνικό χρέος. Επίσης, άλλες χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα, το ΔΝΤ επιθυμεί να διαγράψει η Ευρωζώνη κάποιο χρέος της Ελλάδας. Αλλά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο Τόκιο, κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο, ότι τα ελληνικά προβλήματα «δημιουργήθηκαν από την Ελλάδα και πρέπει να λυθούν από αυτή».

Επιπλέον, η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει εκλογές το Φθινόπωρο του 2013 και είναι απρόθυμη να διακινδυνεύσει μία διάσπαση του συνασπισμού της ή επιθέσεις από ευρωσκεπτικιστικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εφόσον παραδεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να μην εξοφλήσει όλο το χρέος που έχει στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν συζητήσει τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου των 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε θεωρούν την πρόταση αυτή «παράλογη», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν, όμως, ότι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που απαιτεί η Γερμανία και οι φίλοι της θα επιδεινώσουν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας με τη συρρίκνωση της οικονομίας της που προκαλούν, μειώνοντας την παραγωγική βάση από την οποία θα μπορούσε να αποπληρωθεί το χρέος.