Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια εταιρεία να ζητά τη λογοκρισία ιστοσελίδων από κάποια μηχανή αναζήτησης εάν φιλοξενεί ή προσφέρει links σε περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.
Μια από τις εταιρείες που ακολουθεί αυτή την τακτική ...είναι και η Microsoft η οποία όμως λίγους μήνες νωρίτερα με τον ίδιο τρόπο ζήτησε να λογοκριθούν αρκετές ιστοσελίδες «υπεράνω υποψίας» που δεν συνηθίζουν να παρέχουν τέτοια links ή πληροφορίες.
Σε αίτημα που κατέθεσε στη Google στις 17 Ιουλίου, η εταιρεία ζήτησε να λογοκριθούν συνολικά 66 ιστοσελίδες. Το παράλογο όμως είναι ότι ανάμεσα σε αυτές βρισκόντουσαν ιστοσελίδες γνωστών πρακτορείων ειδήσεων όπως το BBC και το CNN και εφημερίδων όπως η Washington Post και η Huffington Post.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η λίστα περιείχε ακόμα και σελίδες της Wikipedia και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών!
Στο αίτημα της, η Microsoft αναφέρει πως οι σελίδες αυτές περιέχουν παραπομπές σε υλικό που παραβιάζει τα πνευματικά της δικαιώματα για Office 2010 (σε 587 links), Office 2007 (σε 155 links), Windows 8 Beta (σε 66 links), Office 2013 (σε 33 links) καθώς και άλλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιχνιδιών του Xbox 360.
Η «γκάφα» της εταιρείας εντοπίστηκε στον τομέα των Windows 8, όπου τουλάχιστον 27 από τα 66 links δεν έχουν καμία παραπομπή σε πειρατικό λογισμικό.
Φαίνεται πως το αυτοματοποιημένο σύστημα της εταιρείας, το οποίο αναζητεί διευθύνσεις με αναφορές σε πειρατικό λογισμικό, για κάποιο λόγο εντόπιζε και σημείωνε ως «ύποπτες» όσες ιστοσελίδες περιείχαν τον αριθμό «45» στη διεύθυνση τους.
Αν και έχουν περάσει μήνες από την κατάθεση της αίτησης, δεν είναι γνωστό εάν τελικά λογοκρίθηκε το σύνολο των «αθώων» ιστοσελίδων. Οι περισσότερες από αυτές εμφανίζονται πια κανονικά στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, κάποιες όμως, όπως τα AMC Theaters και το RealClearPolitics εξακολουθούν να λογοκρίνονται.
Σύμφωνα με το TorrentFreak μάλιστα η Microsoft μόνο μέσα στο 2012 έχει ήδη ζητήσει από την Google να λογοκρίνει πάνω από 5 εκατομμύρια ιστοσελίδες.