Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αυξάνει το επίδομα ανεργίας η ΙσπανίαΗ ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει από 400 σε 450 ευρώ το βοήθημα στους ανέργους που χορηγείται σε όσους έχουν ξεπεράσει το διετές δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας και έχουν... υπό την μέριμνά τους τουλάχιστον δύο μέλη της οικογένειάς τους–μέτρο που αναμένεται να μετριάσει ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο αυτό θα εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παρεμπιπτόντως θα εγκρίνει και τα μέτρα για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.

Σήμερα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία ανέλυσε με τους υπουργούς Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ και Εθνικής Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο, τη μεταρρύθμιση του σχεδίου αυτού, το οποίο θα φέρει την ονομασία Prepara (σ.σ. λογοπαίγνιο με τις λέξεις ‘προετοιμασία’ και ‘ανεργία’ [paro]), το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 16 Αυγούστου, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ανέμενε την προτεραία της εκπνοής της ισχύος του μέτρου, στις 15 Αυγούστου, για να ανακοινώσει την παράταση της χορήγησης της βοήθειας των 400 ευρώ στους ανέργους, ένα μέτρο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Όσοι άνεργοι «έχουν υπό τη φροντίδα τους δύο μέλη της οικογενείας τους, επιπλέον τον σύζυγό, ή τον σύντροφό τους» θα λαμβάνουν τα 450 ευρώ, τόνισε το υπουργείο.

Με το πρόγραμμα τούτο, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει πως ευελπιστεί να επιτύχει έναν τριπλό στόχο: να βελτιώσει την προστασία όσων το έχουν ανάγκη, να ενισχύσει την επανεκπαίδευση των ανέργων και να αυξήσει τη συνεργασία με τις αυτόνομες κοινότητες, καθιστώντας το Pepara «την ύστατη πύλη της εισόδου στην αγορά εργασίας», όπως τόνισε η Μπάνιεθ.

Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα εγκριθεί, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, η δημιουργία μίας ‘κακής τράπεζας’ , όπου «οι τράπεζες που θα λαμβάνουν την κρατική βοήθεια, ιδίως όσες κρατικοποιηθούν, θα μεταφέρουν όλες τις προβληματικές κατασκευαστικές μετοχές τους», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Επίσης θα υιοθετηθεί μία «νέα ρύθμιση» για τις προνομιούχες συμμετοχές στο κεφάλαιο των τραπεζών και για τα ριψοκίνδυνα προϊόντα που έχουν πωληθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές στην Ισπανία, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, η κυβέρνηση «θα ενισχύσει τις εξουσίες του Frob», του ταμείου δημόσιας βοήθειας στον χρηματοοικονομικό τομέα, προκειμένου αυτό να διευθύνει «κάθε τραπεζική αναδιάρθρωση μαζί με την Τράπεζα της Ισπανίας», τονίζει ο ίδιος εκπρόσωπος.

«Σήμερα δεν προβλέπεται να προσφύγουμε στο πρώτο πακέτο» των 30 δισ. ευρώ, που έχουν εκταμιευθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής βοήθειας, τόνισε.

«Η Τράπεζα της Ισπανίας εργάζεται και αξιολογεί» την κατάσταση των τραπεζών. «Εάν αυτό είναι απαραίτητο, θα την ζητήσουμε» αυτή τη βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος.