Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Έντονες αντιδράσεις για το άσυλο στον ΑσάνζΗ κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο.

«Ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ μετά το ...... αίτημα που είχε απευθύνει στον πρόεδρο», δήλωσε ο Πατίνιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό του Ισημερινού, αν ο Ασάνζ εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ «δεν θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο (…) ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών».

«Πρόκειται για μια απόφαση που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει νόημα να πιστέψει κανείς ότι υπονοεί τη διακοπή των σχέσεών μας (με τη Βρετανία)», υπογράμμισε ο Πατίνιο.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν απορρίψει αιτήματα να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Ασάνζ, επεσήμανε ο Πατίνιο, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ισημερινού».

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού εκτίμησε ότι η απειλή της Βρετανίας να εισβάλει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να συλλάβει τον 41χρονο Αυστραλό «είναι ουσιαστικά σαν να λένε (οι βρετανικές αρχές) θα ‘σας χτυπήσουμε άγρια, αν δεν συμμορφωθείτε’».

Ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό «σημαντική νίκη», ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ προειδοποίησε όμως ότι «τα πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά τώρα».

Πάντως ακόμη και τώρα που του χορηγήθηκε άσυλο, ο πρώην χάκερ θα δυσκολευτεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν θα μπορούσε να μεταβεί στο αεροδρόμιο σε διπλωματικό αυτοκίνητο, μέσα σε διπλωματικό σάκο ή ακόμη και να διοριστεί διπλωμάτης του Ισημερινού ώστε να αποκτήσει ασυλία. Πάντως δικηγόροι και διπλωμάτες εκτιμούν ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχουν αίσιο τέλος.

Από την πλευρά της η Βρετανία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ισημερινού, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτε».

«Είμαστε απογοητευμένοι από την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισημερινού ότι η χώρα του χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Βάσει του βρετανικού νόμου ο Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλα του τα δικαιώματα να ασκήσει έφεση και οι βρετανικές αρχές έχουν τη δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τιμήσουμε αυτή την υποχρέωση (…) Η απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού δεν θα αλλάξει τίποτε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ η Σουηδία απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι η δικαιοσύνη της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση, δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.

«Το φερέγγυο δικαστικό και συνταγματικό μας σύστημα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία που υπονοεί το αντίθετο», σημείωσε ο Μπιλτ στον λογαριασμό του στο twitter.