Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Σημάδια πως είναι καιρός να αφήσετε το Facebook

Εάν γνέφετε καταφατικά στα περισσότερα της λίστας, τότε ίσως να είναι καιρός να απομακρυνθείτε από την οθόνη...

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον σαν κι αυτόν: είναι ο φίλος σας στο Facebook που δεν ....... μπορούν να περάσουν περισσότερα από μερικά λεπτά χωρίς να πει στον κόσμο (ή τουλάχιστον στον κύκλο των φίλων του που υποφέρει εδώ και καιρό) τι συμβαίνει ακριβώς στη ζωή του. Είτε καταγράφοντας ανά λεπτό τι συμβαίνει μέσα στην ημέρα τους, είτε κάνοντας φιγούρα σχετικά με κάποιο τυχαίο συγκρότημα που δεν έχετε ακούσει ποτέ είτε σπαμάροντας τον κόσμο με βαρετές φωτογραφίες από την τελευταία τους νυχτερινή έξοδος, αυτοί είναι οι άνθρωποι που περνάνε τον περισσότερο χρόνο λέγοντας τα λιγότερο σημαντικά.

Αυτό το είδος του Facebook εθισμού, είναι ένα βάσανο όπως κάθε άλλο, και εάν ανησυχείτε πως εσείς (ή ίσως κάποιος που γνωρίζετε), πρόκειται να αποτελέσει το επόμενο θύμα, τότε διαβάστε παρακάτω.

Εδώ έχουμε μία λίστα με τα 10 πιο κοινά σημάδια του εθισμού στο Facebook. Εάν τικάρετε μία ή παραπάνω από αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να είστε το ίδιο εθισμένοι όπως το παρακάτω άτομο. Εάν καταλάβετε πως γνέφετε καταφατικά στα περισσότερα της λίστας, τότε ίσως να είναι καιρός να απομακρυνθείτε από την οθόνη...


1. Κάνετε update στο status σας αμέτρητες φορές την ημέρα

Εκτός κι αν κάτι πολύ σημαντικό ή εξωφρενικά αστείο συμβαίνει στη ζωή σας για να το μοιραστείτε, οι φίλοι σας στο Facebook θα είναι μάλλον ok να βλέπουν τα status updates σας μία ή ίσως δύο φορές την ημέρα. Μάξιμουμ.

Εάν έχετε ξεκινήσει να μοιράζεστε οτιδήποτε γίνετε στη ζωή σας κάθε στιγμή, κάθε ώρα, ο κόσμος ίσως και να βαρεθεί να ακούει νέα σας. Γι' αυτό υπάρχει το Twitter.


2. Θυμώνετε δίχως λόγο όταν το Facebook κάνει αλλαγές


Εάν είστε ένας από εκείνους που κάνουν εξοργισμένα updates στο status σας όταν το Facebook κάνει κάποιες μικροαλλαγές στη λειτουργία του, ίσως αυτό να είναι ένα σημάδι πως ενδιαφέρεστε λίγο παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Όμως εάν πιάσετε τον εαυτό σας να συζητάει στο μπαρ με τους φίλους σας γιατί στο καλό το Facebook έκανε αλλαγές στο button των σχολίων, τότε πραγματικά είναι καιρός να κάνετε ένα break.


3. Έχετε γράψει σε σχόλιο «Πρώτος!»


Δεν είμαστε σίγουροι πως σας ήρθε η ιδέα πως θα πάρετε έξτρα συγχαρητήρια επειδή σχολιάσατε κάτι πρώτοι, αλλά απλά για να το ξέρετε, δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, εάν το κάνετε συνέχεια αυτό είναι πιο πιθανό να σας «πετάξουν» από τις λίστες τους οι φίλοι σας, πιο γρήγορα και από το να πείτε, «πρώτος».


4. Δημιουργήσατε ένα ξεχωριστό account για το αγαπημένο σας φυτό


Για να το ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εάν δημιουργήστε έναν account για κάποιον ή για κάτι, που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να το χρησιμοποιήσουν, εσείς θα είστε αυτός που θα του κάνετε update.

Το πράγμα θα ξεκινήσει αρκετά αθώα. Ένα δύο status updates που και που. Ίσως και κάποια ποσταρίσματα στον τοίχο. Σύντομα όμως, και χωρίς να το καταλάβετε, θα έχετε ολόκληρες συνομιλίες με τον εαυτό σας ανάμεσα στο πραγματικό και στο ψεύτικο προφίλ σας. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι της τρέλας, δε νομίζετε;


5. Τσεκάρετε τον λογαριασμό σας από… παντού

Το Facebook Places είναι εξαιρετικό όταν πηγαίνετε σε ενδιαφέροντα μέρη, κάπου που οι φίλοι σας ίσως να ενδιαφερθούν να ξέρουν πως πήγατε. Είναι επίσης σπουδαίο στο να εκμεταλλεύεστε το Facebook Deals. Αυτό που δεν είναι σημαντικό είναι να μαθαίνει ο κόσμος πως είστε στο supermarket της γειτονιάς κάνοντας τα ψώνια της εβδομάδας ή στο σπίτι και βλέπετε τηλεόραση. Ειλικρινά, δεν ενδιαφέρετε κανείς. Sorry...


6. Δεν έχετε δει πρόσφατα το έτερον ήμισυ


Βλέπετε αυτό το άτομο που δηλώνετε πως είστε «σε σχέση» στο Facebook; Θυμάστε φυσικά πως υφίσταται και εκτός κομπιούτερ έτσι δεν είναι; Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως το Facebook είναι η αιτία ενός στα πέντα διαζύγια, και είμαστε σίγουροι πως τα νούμερα είναι ακόμα μεγαλύτερα στους χωρισμούς στις σχέσεις. Εάν δεν έχετε δει το άλλο σας μισό εδώ και κάμποσο καιρό, ίσως και να θέλετε να σιγουρευτείτε πως δεν συμπληρώνουν τα χαρτιά του διαζυγίου και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, ενώ είστε απασχολημένοι κάνοντας update στο status σας.


7. Βγάζετε φωτογραφίες τον εαυτό σας


Είστε ένοχοι για το ότι ποζάρετε μπροστά στην webcam σας; Ή έχετε βγάλει ποτέ μία φωτογραφία του εαυτού σας στον καθρέφτη για να την χρησιμοποιήσετε ως φωτογραφία του προφίλ σας; Αυτό είναι ένα δείγμα σοβαρής ματαιόδοξης συμπεριφοράς, μία κατάσταση που την «κολλάει» κανείς από την εκτεταμένη χρήση του Facebook.

Θα λέγαμε πως η καλύτερη θεραπευτική μέθοδος είναι να βγείτε έξω με τους φίλους σας, να πάρετε την φωτογραφική σας και να διασκεδάσετε αργότερα όταν θα κοιτάτε τις φωτογραφίες σας. Στοιχηματίζουμε πως θα υπάρχουν πολλές φανταστικές πόζες για να χρησιμοποιήσετε μία ως φωτογραφία του προφίλ σας, που την ίδια στιγμή θα αποτελούν φανταστικές αναμνήσεις τις οποίες αποθανατίσατε.


8. Τσεκάρετε το Facebook από το τηλέφωνό σας στις διακοπές


Ο ήλιος λάμπει, είστε σε κάποια εξωτική παραλία κάπου και έχετε «σπρώξει» όλα τα λεφτά που βγάλατε τόσο δύσκολα για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Γιατί τότε, για όνομα του Θεού, τσεκάρετε το Facebook από το τηλέφωνό σας;

Αυτός είναι ένας εθισμός στο πιο καταστρεπτικό του. Όχι μόνο χάνετε τα καλύτερα των διακοπών ενώ είστε με το πρόσωπο σας χωμένο στο τηλέφωνο, αλλά και όταν θα δείτε τις roaming χρεώσεις που θα φτάσουν στον επόμενο λογαριασμό σας, θα χρειαστείτε να βγάλετε δάνειο για να τις πληρώσετε.


9. Μιλάτε στον καλύτερό σας φίλο πιο συχνά στο Facebook παρά στην πραγματικότητα

Παλιά θα σηκώνατε το τηλέφωνo εάν θέλατε να πείτε στους φίλους σας κάτι ή ίσως να τους στείλετε ένα γραπτό μήνυμα για να συναντηθείτε και να κουβεντιάσετε. Εάν τώρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τους μιλάτε περισσότερο στο Facebook παρά στην πραγματική ζωή, κάντε μία χάρη στη φιλία σας, κλείστε το chat box και πιείτε ένα καφέ μαζί.


10. Θα ξεχνάγατε τα γενέθλια των φίλων σας εάν δεν σας το θύμιζε το Facebook


Θυμάστε τις μέρες πριν το Facebook, όταν γράφατε τα γενέθλια και τις σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα σ' ένα ημερολόγιο ή μία ατζέντα; Εάν το Facebook είναι αυτό τώρα που κάνει κουμάντο στην κοινωνική σας ζωή, λέγοντάς σας πότε να λέτε «χρόνια πολλά» και πότε θα πηγαίνετε κάπου, μπορείτε να έρθετε σε πολύ δύσκολη θέση όταν δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σ' αυτό για κάποιο λόγο. Δεν είμαστε σίγουροι πόσο αγαπητοί θα γίνετε όταν θα ξεχάσετε τα γενέθλια της μητέρας σας επειδή δεν λειτουργούσε το Facebook για λόγους συντήρησης.


11. Ξεκινήσατε το 'friend farming'

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο αριθμός των φίλων που έχετε στο Facebook δεν είναι άμεσα ανάλογος της δημοφιλίας σας στον πραγματικό κόσμο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν πως μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι αναστατωμένος επειδή δεν είχατε ένα αίτημα φιλίας εδώ και λίγες ώρες ή πως ο γείτονάς σας έχει περισσότερους φίλους από εσάς, είναι πιθανότατα καιρός να απομακρυνθείται από το πληκτρολόγιό σας και να δείτε πρόσωπο με πρόσωπο τους πραγματικούς σας φίλους.


12. Έχετε πάρει δάνειο για να «καλύψετε» την Farmville/Fish World/Mafia συνήθειά σας

Εάν έχετε «κολλήσει» παίζοντας ένα από τα αυτά τα παιχνίδια του Facebook, όχι μόνο θα έχετε δίχως αμφιβολία γεμίσει τα feeds των φίλων σας με νέα για το πως μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο πρόβατο, αλλά θα έχετε πιθανότατα ξοδέψει και ένα σημαντικό ποσό χρημάτων στην πορεία.

Εάν ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει ξεκινήσει να «βλέπει» τα αποτελέσματα του εθισμού σας, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να τραβήξτε λίγο τα χαλινάρια, και να ξοδέψετε τα μετρητά σας σε κάτι άλλο από τον υπολογιστή σας, στον πραγματικό κόσμο.


13. Κάνατε update στο status σας ενώ καθόσασταν στην τουαλέτα

Υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά δεν μπορούν να περιμένουν, και ένα από αυτά είναι το updating του status σας. Εάν ποτέ βρεθήκατε στην κατάσταση να θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενώ καθόσασταν στην τουαλέτα, αφήστω κάτω το τηλέφωνο και περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε στον υπολογιστή. Φυσικά, εάν έχετε πάρει μαζί σας τον υπολογιστή, τότε μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο εθισμού για το οποίο θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια...


14. Έχετε αρχίσει να κάνετε oversharingΕ, στεναχωρημένε φίλε μου! 

Το Facebook δεν είναι αυτό που θα σε παρηγορήσει, εντάξει; Δεν θα έπρεπε να μιλάτε σε όλους για το πόσο άσχημος ήταν ο χωρισμός σας ή για το πόσο αγαπάτε ακόμα την πρώην σας στο προφίλ σας. Κανείς δεν θέλει να το διαβάσει αυτό. Και αυτό βάζουμε στοίχημα πως περιλαμβάνει και την πρώην σας. Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Είστε ένα από εκείνα τα ζευγάρια που νοιώθετε την ανάγκη να εκφράσετε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον με την παραμικρή ευκαιρία; Μπορεί να ήταν χαριτωμένο τις πρώτες πέντε φορές που το κάνατε, τώρα όμως έχει γίνει απλά ενοχλητικό.


15. Όταν είστε έξω, αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο Facebook

Να το πούμε ξεκάθαρα για να το καταλάβετε. Όταν είστε με τους φίλους σας, το μυαλό σας δεν θα πρέπει να είναι στο Facebook. Έτσι εάν πιάσετε τον εαυτό σας να έχει νευρικό τικ όταν δεν έχετε πρόσβαση στο Facebook για κάμποσες ώρες, τότε σίγουρα είναι καιρός για ένα break. Μπορείτε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε στην ιδέα πως όλα τα νέα, τα σχόλια και οι φωτογραφίες θα είναι εκεί όταν επιστρέψετε σπίτι, και θα έχετε πολύ υλικό από το χρόνο που περάσατε με τους φίλους σας για να κάνετε με αυτό update στο status σας.