Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

"Τέλος" στις ψεύτικες ειδήσεις

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που διαβάζουμε μία είδηση σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο και αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινή.

Σε λίγο καιρό, μία εφαρμογή, θα είναι σε θέση να «ανακαλύπτει», αν τα γεγονότα ή οι φωτογραφίες που....... αναρτώνται στο facebook, ή στο twitter, είναι αληθινά ή ψευδή!

Η νέα εφαρμογή σύμφωνα με τους δημιουργούς της, πρόκειται να ενσωματωθεί και στο γνωστό λογισμικό για τους δημοσιογράφους «news asset», ώστε οι τελευταίοι να μην «ψαρεύουν» ψεύτικη είδηση.

Η ιδέα της εφαρμογής αυτής, που ήδη έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Deutsche Welle, ξεκίνησε από την Ελλάδα και την εταιρεία ATC, στο πλαίσιο του έργου "SocialSensor", που χρηματοδοτείται εν μέρει από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε.

«Μέχρι τέλους 2013 αναμένουμε ότι θα είναι έτοιμο, σε μορφή επίδειξης, το πρωτότυπο του «αληθειόμετρου», που ξεκίνησε ως σκέψη και σχεδίαση από την εταιρεία ATC και ακολούθως ενεπλάκη ενεργά και η Deutsche Welle. Παράλληλα, ήρθαμε σε επαφή με το BBC και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η γνώση που έχουν αποκτήσει από τα ειδικά τμήματά τους, που παρακολουθούν τα social media», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Σαρρής της ΑTC.

Στην περίπτωση της πηγής, θα εξετάζει –μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων- πόσους "followers" έχει -και πόσο αξιόπιστους- και αν το γεωγραφικό σημείο, όπου βρίσκεται ο υπό εξέταση χρήστης, συμπίπτει με εκείνο στο οποίο συμβαίνει ένα γεγονός, για το οποίο έχει κάνει tweet.

Στο περιβάλλον και τις φωτογραφίες όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εφαρμογή θα αναλύει αν η φωτογραφία έχει μονταριστεί, αν ο φωτισμός και το μήκος της σκιάς είναι σωστά, ακόμη και αν τα δελτία καιρού για τη συγκεκριμένη μέρα, ώρα και περιοχή, όπου υποτίθεται ότι έχει τραβηχτεί το στιγμιότυπο, συμπίπτουν με τις συνθήκες που απεικονίζονται σε αυτό!