Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Big Brother στην ΚαλντέραΕγκαταστάθηκε υπερσύγχρονος μηχανισμός παρατήρησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Οπως έγινε γνωστό ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι εργασίες εγκατάστασης ενός υπερσύγχρονου μηχανισμού στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης. Ο μηχανισμός ...... αποτελείται από μια σειρά από όργανα που παρακολουθούν τη γεωλογική δραστηριότητα στην περιοχή και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε περίπτωση που το ηφαίστειο επιδείξει κάποια στιγμή στο μέλλον «κινητικότητα» θα είναι σε θέση να το διαπιστώσουν έγκαιρα και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σχετικά.

Η αποστολή

Η διαδικασία εγκατάστασης του μηχανισμού διήρκεσε δέκα μέρες και σε αυτή συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της Καλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με τη βοήθεια των οποίων εγκατέστησαν διάφορα όργανα ανάμεσα στα οποία μετρητές κλίσεις, αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης. Τα όργανα αυτά καταγράφουν τις παραμορφώσεις του βυθού (π.χ φούσκωμα) οι οποίες είναι πιθανό να οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα όπως παραδείγματος χάριν, ανοδικές κινήσεις μάγματος και αερίων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράφουν τις μεταβολές τις θερμοκρασίας στα νερά και ιδιαίτερα κοντά σε υδροθερμικές πηγές, μεταβολές που μπορεί να οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι να συμβουλεύσουμε τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές, αν συντρέχει λόγος για τη λήψη μέτρων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της αποστολής, γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παρακολούθηση της Καλντέρας στη Σαντορίνη καθυστέρησε και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια όπως συμβαίνει με άλλα αντίστοιχα ηφαίστεια στον πλανήτη όπως παραδείγματος χάριν, με τα υποθαλάσσια ηφαίστεια στη Χαβάη. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους επειδή λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα είναι πιθανό το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα να μην υποστηριχθεί οικονομικά και να διακοπεί απότομα.