Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%Τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο επίπεδο των αρχών του 2010, δηλαδή στο 9%, ζητά σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η ΓΣΕΒΕΕ.

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, η αύξηση του ΦΠΑ...... στο 23% όχι μόνο δεν απέδωσε για την κυβέρνηση τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά επιβεβαίωσε τους φόβους της Συνομοσπονδίας, καθώς ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης έχει υποχωρήσει κατά 40%, επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ έχουν χαθεί 30.000 άμεσες θέσεις απασχόλησης.

Αναλυτικά η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ:

«Τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετεκλογικά η ελληνική κοινωνία με όλα τα θεσμικά της όργανα έχει καταλήξει σε έναν κοινό τόπο: ότι η βαθειά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να αρθεί το κλίμα της διάχυτης αβεβαιότητας και της κακής ψυχολογίας στην αγορά.

Ανάμεσα στα επείγοντα αυτά μέτρα είναι και ο ριζικός επανασχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εξυπηρετεί στενούς και κοντόφθαλμους ταμειακούς σκοπούς αλλά να ανταποκρίνεται τόσο στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας όσο και στη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων πολιτών.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) υπηρετώντας με συνέπεια το θεσμικό της ρόλο ως φορέας κοινωνικού διαλόγου είχε εκφράσει από την έναρξη της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης τις έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση των εμμέσων φόρων και ιδιαίτερα των συντελεστών στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Είχαμε, μάλιστα, από τότε επισημάνει ότι η αύξηση αυτή θα οδηγούσε σε περαιτέρω στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών αλλά και σε αδυναμία εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει τα αναμενόμενα και προϋπολογισθέντα έσοδα.

Το περασμένο φθινόπωρο και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής η τότε κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ των άλλων να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από 13% στο 23%, μία αύξηση δηλαδή κατά 80% περίπου. Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι στις αρχές του 2010 ο συντελεστής αυτός ήταν στο 9%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιβάρυνση στον κλάδο της εστίασης στη διάρκεια των δυόμιση τελευταίων ετών έχει υπερδιπλασιαστεί – αύξηση κατά 156%.

Οι συνέπειες από την αύξηση αυτής της φορολογικής επιβάρυνσης όχι μόνο δεν απέδωσαν για την κυβέρνηση τα αναμενόμενα έσοδα αλλά αντίθετα επαλήθευσαν τους δικούς μας φόβους. Μία κατακρήμνιση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης κατά 40%, κλείσιμο επιχειρήσεων και 30.000 άμεσες απώλειες σε θέσεις απασχόλησης. Η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδήγησε μέσα σε δυόμιση χρόνια σε αισθητή κάμψη αυτού του κλάδου οικονομικής δραστηριότητας. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι η εστίαση αποτελεί έναν κλάδο που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους, σε μια περίοδο που η ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει ξεπεράσει το 50%.

Δεδομένου ότι έχουμε διανύσει το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου, η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει το αίτημά της – τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του – για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο επίπεδο των αρχών του 2010, δηλαδή στο 9%».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ