Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Σουτιέν ηλικίας… 532 ετώνΣτο Τιρόλο της Αυστρίας ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος στηθόδεσμός του κόσμου. Ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης απέδειξαν πως οι τέσσερις στηθόδεσμοι που βρέθηκαν στο ανάκτορο Λένγκμπεργκ στο Ανατολικό Τιρόλο στην Αυστρία, έχουν ηλικία 532 ετών με αποτέλεσμα να ...
... ανατρέπονται πλήρως τα μέχρι τώρα ισχύοντα, πως ο στηθόδεσμος πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν μόλις 100 χρόνια, ενώ η Μέρι Φελπς Γιάμπομπ έλαβε στις ΗΠΑ το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόλις το 1914.

Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια των εργασιών της γενικής ανακαίνισης του ανακτόρου, όταν, πίσω από θόλους της οροφής, βρέθηκαν σχεδόν 2.700 υφασμάτινα αντικείμενα, πολλά από τα οποία ήταν ολοκληρωμένα ενδύματα, διατηρημένα σε καλή κατάσταση, ανάμεσά τους και οι τέσσερις στηθόδεσμοι, που δεν διαφέρουν πολύ από τους συγχρόνους.


Οι έρευνες, που έγιναν με τη μέθοδο του «άνθρακα 14», στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, για τον προσδιορισμό της χρονολογίας τους, απέδειξαν πως οι στηθόδεσμοι έχουν ηλικία 532 ετών και πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί την εποχή ανάμεσα στο 1440 και στο 1485.

Όπως δήλωσε σήμερα η Αυστριακή αρχαιολόγος Μπεατρίξ Νουτς, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα στη διδακτορική της διατριβή, αρχικά κανείς δεν πίστευε πως πρόκειται για τόσο εντυπωσιακή ανακάλυψη – των αρχαιότερων στηθόδεσμων στον κόσμο – καθώς, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως για πρώτη φορά, στηθόδεσμοι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μόλις πριν 100 χρόνια.


Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ανακτόρου Λένγκμπεργκ, ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, είχαν ανακαλύψει, πέρα από τα υφασμάτινα αντικείμενα, μια σειρά ανεκτίμητης αξίας νομίσματα, κάρτες χαρτοπαίγνιου, πολύτιμα κεραμικά ισπανικής προέλευσης, τσάντες και δερμάτινα γάντια, επίσης της εποχής των μέσων του 15ου αιώνα.