Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Δοκιμάζεται θεραπευτικό εμβόλιο για το Πάρκινσον


Χορηγήθηκε σε δέκα ασθενείς και αναμένονται τα αποτελέσματα

To εμβόλιο προσπαθεί να εξουδετερώσει την πρωτεΐνη αλφα-συνουκλεΐνη που καταστρέφει τους νευρώνες και τις συνάψεις

Στις αρχές της εβδομάδας χορηγήθηκε σε ...
... δέκα ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον ένα εμβόλιο που υπόσχεται καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ένα θεραπευτικό εμβόλιο για αυτή τη νόσο. Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία PD01A και η δραστική ουσία που περιέχει διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταστρέψει την πρωτεΐνη αλφα-συνουκλεΐνη που παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Η δοκιμή

Η αλφα-συνουκλεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και διακόπτει την παραγωγή ντοπαμίνης. Οι περισσότερες θεραπείες μέχρι σήμερα δεν προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια αλλά να περιορίσουν τα συμπτώματά της αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Το εμβόλιο που δημιούργησε η αυστριακή εταιρία Affiris είναι το πρώτο που προσπαθεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. «Οταν η αλφα-συνουκλεΐνη συσσωρεύεται στα κύτταρα διακόπτει την παραγωγή ντοπαμίνης φυλακίζοντας τη μέσα στα κύτταρα που την παράγουν. Η πρωτεΐνη είναι επίσης τοξική και καταστρέφει τους νευρώνες και τις συνάψεις» αναφέρει ο Μάρκους Μάντλερ, επικεφαλής προκλινικής ανάπτυξης της Affiris. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε συνολικά 32 ασθενείς και οι ερευνητές θα παρακολουθούν τόσο την αποτελεσματικότητα του όσο και τις πιθανές παρενέργειες του.