Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Υπάρχουν τεχνικές διαχείρισης του άγχους;

Προσπαθώντας να διαχειριστούμε τις γρήγορες και απρόσμενες μεταβολές της καθημερινότητας είναι σχεδόν αναμενόμενο ότι θα νιώσουμε έντονο άγχος. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παραγωγικό άγχος είναι η απαραίτητη διαδικασία που χρειάζεται να εξελιχθεί ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχουν...... προκύψει αφού η έκφραση του είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος διαχείρισης των νέων δεδομένων. Τι γίνεται όμως όταν τα επίπεδα του άγχους ξεπερνούν εκείνα που καθορίζουν το παραγωγικό και, τείνουν να καταλήξουν σε αυτά του παθολογικού; 

Συνήθως υπάρχουν έντονες σωματικές αντιδράσεις όπως η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, η σωματική και ψυχική κούραση, η απώλεια της όρεξης, η διατάραξη του ύπνου, η μυϊκή τάση, η ζαλάδα, αλλά και ψυχολογικές απαντήσεις όπως η μείωση της ευχαρίστησης, η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου, η έντονη ανησυχία, η δυσκολία στην συγκέντρωση και η πρόκληση ατυχημάτων. 


Δυσάρεστες σωματικές και ψυχικές καταστάσεις οι οποίες επιδρούν άμεσα στην λειτουργικότητα ενισχύοντας την ήδη αρνητική διάθεση μας. 

Μα τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποιοτικότερη έκφραση άγχους; 

Συνήθως η αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης που καλούμαστε να ανταποκριθούμε οδηγεί σε λιγότερο πανικό. Όταν μας απασχολεί ένα σοβαρό ζήτημα τυχαίνει να είμαστε αρκετά υποκειμενικοί. Αν λοιπόν καταφέρουμε να εξετάσουμε όσα συμβαίνουν ως παρατηρητές θα εκτιμήσουμε περισσότερο ρεαλιστικά τα γεγονότα. 

Η επιδίωξη εφικτών στόχων και η ύπαρξη σημαντικών ανθρώπων στην ζωή μας ενισχύουν την ποιοτική συναισθηματική έκφραση. 

Ο θετικός τρόπος σκέψης επιδρά στην ψυχική κατάσταση αλλάζοντας αισθητά την φύση του συναισθήματος. 

Η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων προχωρώντας σε εναλλακτικές επιλογές και καταλήγοντας στην ιδανική λύση μειώνει συχνά την αίσθηση ανησυχίας.

Η υγιής διεκδίκηση των δικαιωμάτων καταλήγει σε αισθήματα πληρότητας τα οποία είναι απαραίτητα για να αποκτήσουμε τον έλεγχο των καταστάσεων. 

Ο εσωτερικός διάλογος, πέρα από το γεγονός ότι μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας, δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε περισσότερη πίστη στις προσπάθειες και να νιώσουμε ασφαλείς με τις επιλογές μας. 

Η συντροφικότητα και η έκφραση των θετικών συναισθημάτων αποτελεί σπουδαία πηγή αυτοεκτίμησης. 

Ο καλός προγραμματισμός των ημερήσιων δραστηριοτήτων βοηθά την καλύτερη χρονική διαχείριση των καταστάσεων μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα του άγχους. Η σωστή διαχείριση των εσόδων και των εξόδων μειώνει αρκετά την ανασφάλεια για τις επερχόμενες καταστάσεις. 

Η σωματική άσκηση είτε συμμετέχοντας σε ένα συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής είτε ακολουθώντας δραστηριότητες που περιέχουν κίνηση εκτονώνουν ευχάριστα την ένταση του συναισθήματος. Οι θετικές δραστηριότητες εκτός ότι γεμίζουν δημιουργικά τον χρόνο μας, πολλές φορές μας βοηθούν να αποσπάσουμε την προσοχή από τους προβληματισμούς ενώ, παράλληλα φτιάχνουν την διάθεση μας.

Η πλήρης αποχή λίγων λεπτών καθημερινά από ότι μας πιέζει αποφορτίζει τον συναισθηματικό κόσμο μας.

Η ισορροπημένη διατροφή και η απουσία καπνίσματος ωφελεί πρώτα από όλα την σωματική υγεία και κατ επέκταση την ψυχική κατάσταση. Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει την ομαλή συναισθηματική έκφραση προσφέροντας αίσθηση αναζωογόνησης. Καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να νιώσουμε λιγότερο αγχωμένοι και περισσότερο δυνατοί για να καλύψουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας

Βασιλική Βενέτη, Post M.A. 
Κλινική Ψυχολόγος 
Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη του "Διεπιστημονικού Δικτύου Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας"

www.vasilikiveneti.gr