Μιλήσαμε με την οικογένεια Τσακαλάκητης εταιρείας Cinemax, στην οποία ανήκει το Αττικόν και το Απόλλων, οι οποίοι μάς είπαν ότι «μετά από μια σκληρή μάχη με τη φωτιά, κατόρθωσαν να μείνουν ανέπαφες και οι δύο αίθουσες των κινηματογράφων. Παρόλ' αυτά το ...
Ανησυχητικές ήταν οι εικόνες από το Άστυ που είδε τις φλόγες να καταστρέφουν την διπλανή καφετέρια. Ο Γιώργος Στεργιάκης, της οικογένειας στην οποία ανήκει το σινεμά, όμως, μας διαβεβαίωσε ότι ο κινηματογράφος τελικά δεν κινδύνευσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι του σινεμά δώσαμε μάχη με τους κουκουλοφόρους και τελικά καταφέραμε να τους απωθήσουμε. Εκτός από κάποια εξωτερικά σημεία στην πλατεία, ο κινηματογράφος δεν έχει υποστεί καμία ζημιά.»
Κινηματογράφοι που έχουν στεγάσει ιστορία
Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ του 1870-1881, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερντ Τσίλερ, και αρχικά φιλοξένησε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το κινηματοθέατρο «Αττικόν» δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1914-1920, με την δεύτερη αίθουσα, με το όνομα «Απόλλων», στο υπόγειο του κτιρίου να ακολουθεί αργότερα και να αποτελεί πρότυπο για την εποχή της χάρη στον εξοπλισμό της. Φυσικά για εμάς είναι δύο από τις παραδοσιακές αίθουσες που στεγάζουν το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x και φιλοξενούν μάλιστα τις τελετές έναρξης και λήξης.
Ο Άστυ, εξίσου ιστορικός και γνωστό σινεφίλ στέκι, λειτουργεί από το 1938 και έχει φιλοξενήσει προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, λαμπερές πρεμιέρες και λοιπές κινηματογραφικές συναντήσεις, αλλά και ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Σύμφωνα με την ίδια την οικογένεια Τσακαλάκη, η διαδικασία επισκευής του Αττικόνκαι του Απόλλων έχει ήδη αρχίσει και οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν και πάλι σύντομα. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη, όπως φυσικά και στο εξίσου αγαπημένο Άστυ.