Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Άλλοι ανακουφίζονται, άλλοι βλέπουν έξοδο


Οι εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο Συνεδρίου του «Economist» στην Κύπρο
«Μεγάλη ανακούφιση» χαρακτήρισε την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης ο Νομπελίστας Χ. Πισσαρίδης, ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί μίλησαν για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Ο BRANKO MILANOVIC είπε ότι τα εισοδήματα στην Κύπρο παραμένουν υψηλά.

Επικεντρωμένο στο μέλλον της Ευρωζώνης και με ομιλίες γνωστών προσωπικοτήτων της οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες το Συνέδριο του ...
... περιοδικού «Εconomist». Οι ομιλητές εστίασαν κυρίως στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ μίλησαν και για μια πιθανή μετάλλαξη του ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο νομπελίστας Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης χαρακτήρισε την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα «μεγάλη ανακούφιση», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εναλλακτική εκδοχή θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κατά τη γνώμη του, με πολύ χειρότερες συνέπειες έναντι των επιπλέον μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το νέο «πακέτο».

Περιγράφοντας τις πιθανές επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προέβλεψε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε αυτόματα μία νομισματική υποτίμηση της τάξης περίπου του 60%, με αντίστοιχες συνέπειες στις εισαγωγές, από τις οποίες η Ελλάδα εξαρτάται σε ιδιαίτερο βαθμό. Η Έλενα Αμβροσιάδου, Ιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος της IKOS, ανέφερε ότι το Μνημόνιο στην Ελλάδα δεν φέρνει αποτελέσματα, διότι εκπονήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για υπερβολική φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, υψηλές κρατικές δαπάνες και διαπλοκή.

Η Μegan Greene, Ανώτερη Οικονομολόγος του Roubini Global Economics, προέβλεψε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο τέλος του 2013. Ο υποψήφιος βουλευτής για τις γαλλικές εθνικές εκλογές Philippe Karsenty στηλίτευσε την πολιτική η οποία εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ προέβλεψε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα αναγκαστικά θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, κάτι για το οποίο οι Μέρκελ και Σαρκοζί «απλώς κερδίζουν χρόνο». Κατά τη γνώμη του, το ευρώ μάλλον δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα αλλάξει.

Η Έλενα Παναρίτη, βουλευτής και Θεσμική Οικονομολόγος, χαρακτήρισε την Ελλάδα ενδεικτικό παράδειγμα μιας χώρας στην οποία καταρρέουν οι θεσμοί, πλήττοντας την αναπτυξιακή προοπτική, κάνοντας λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τα οποία αποκρύβονταν επιμελώς. Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ως χαρακτηριστικό της κυπριακής οικονομίας την περιορισμένη γραφειοκρατία, η οποία την αναδεικνύει σε μίαν από τις χώρες με τις καλύτερες συνθήκες για την ίδρυση επιχείρησης.

Ο John Andrews, Σύμβουλος Έκδοσης του Economist, ανέφερε ότι παρ’ όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης, το ευρώ στέκεται ακόμη και σήμερα «δυνατό» απέναντι στο δολάριο, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του αφορά ακόμη και εκείνους που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο Branko Milanovic, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι τα εισοδήματα στην Κύπρο παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν το Λουξεμβούργο ως τη χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Μνημόνιο και στην Κύπρο
Στην ομιλία του ο Μιχάλης Σαρρής, Πρόεδρος του δ.σ. της Marfin Popular Bank, διαμήνυσε ότι θα πρέπει και η Κύπρος να υιοθετήσει ένα είδος Μνημονίου, προτού της επιβληθεί, ενώ ταυτόχρονα εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για μία πιο ανταγωνιστική κυπριακή οικονομία. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο στην Ελλάδα περιλαμβάνει 2 σελίδες με μέτρα λιτότητας και άλλες 100 με μεταρρυθμίσεις οι οποίες ουδέποτε έχουν υλοποιηθεί. Σημείωσε πως αν εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα γίνει υπόδειγμα φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Ευγένιος Ευγενίου, CEO της PwC, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 75% των διευθυντικών στελεχών να εκφράζουν ανάλογη ανησυχία, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο, το 90% εστιάζουν στην αδυναμία χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Ο Φειδίας Πηλείδης, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο και αξίωσε «κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να μην εισέλθουμε σε επικίνδυνα νερά».