Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Τι ζητούν οι δανειστές για να μην χρεοκοπήσουμε Οι 20 εντολές της τρόικαςΣοκαρισμένοι έφυγαν οι υπουργοί από τη σύσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο. 

Η τρόικα ζητά τα πάντα. Ως άλλος «μεγάλος αδελφός» μπαίνει στα ενδότερα του ελληνικού κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θέλει PSI- νέο δάνειο και νέα μέτρα σε ένα «πακέτο».

Πακέτο το οποίο δόθηκε στην κυβέρνηση μέσα σε δέκα σελίδες και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το protothema.gr.

Το πακέτο αυτό, από την ...
... εφαρμογή του οποίου εξαρτά η Τρόικα τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης – άρα και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας - περιλαμβάνει:

1.    απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
2.    μείωση των επικουρικών συντάξεων,
3.    ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
4.    μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας,

5.    ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις,
6.    διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας,
7.    νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας,
8.    μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ,
9.    μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015,
10.    περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
11.    πρόγραμμα κατά της διαφθοράς,
12.    πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα,
13.    κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,
14.    ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
15.    ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
16.    απολύσεις στις τράπεζες,
17.    ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων,
18.    μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων,
19.    άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες και
20.    απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις.  

Για τις απαιτήσεις της Τρόικας ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο διευρυμένο υπουργικό σχήμα (διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ) ενώ το protothema.gr μετέδωσε νωρίτερα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαφωνούν στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού (διαβάστε εδώ  σχετικά)

Η κατάσταση για την κυβέρνηση γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός πως έχει ήδη εντοπιστεί "τρύπα" 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012. Η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να γίνει προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα. Για την ώρα, δηλαδή, αποκλείστηκαν νέοι φόροι και άλλες οριζόντιες περικοπές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Σαχινίδης.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε και η πρόβλεψη πως ορισμένα μέτρα δε θα περάσουν από τη Βουλή ενόψει εκλογών. Μόνο που η Τρόικα δε ζητά από τα κόμματα απλά να νομοθετήσουν. Αλλά να δεσμευτούν και για την εφαρμογή των μέτρων με την υπογραφή των αρχηγών τους. Αλλιώς οι δανειστές θα αποχωρήσουν και θα αφήσουν την Ελλάδα μόνη σε προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη χρεοκοπία, στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ...

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρωτότυπο αγγλικό δεκασέλιδο του "Δεύτερου Μνημονίου"