Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Θέατρο στην κουζίνα

Στις ιδιότητες και τα ονόματα των συντελεστών της παράστασης που την ερχόμενη Πέμπτη θα αναμεταδίδεται απ' ευθείας από τη σκηνή «Ολίβιε» του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας στην βιντεοοθόνη της αίθουσας...
... «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής, δύο περιπτώσεις είναι εντελώς ασυνήθιστες: ο ενδυματολόγος Μόριτζ Τζαντζ εφοδίασε την παράσταση με «εξαρτήματα κουζίνας» και ο μουσικός Νταν Τζόουνς με ήχους κουζίνας!

Αλλά πάλι, όποιος γνωρίζει το πρωτοποριακό για το βρεττανικό θέατρο της δεκαετίας του '60 έργο του Αρνολντ Γουέσκερ «Η Κουζίνα», δεν απορεί με την αποστολή που έφεραν εις πέρας υπέρ της τωρινής παραγωγής οι δύο συνεργάτες του Βρετανο-Ιρανού σκηνοθέτη Μπιζάν Σεϊμπανί.

Η δεύτερη για φέτος παράσταση του αγγλικού Εθνικού Θεάτρου, η οποία αναμεταδίδεται ζωντανά σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το National Theatre Live, διαδραματίζεται στο αληθοφανές σκηνικό μιας κουζίνας εστιατορίου: οι κατσαρόλες αχνίζουν, τα τηγάνια παίρνουν φωτιά, οι σεφ δίνουν με αυταρχικό τόνο εντολές, οι βοηθοί εκτελούν μία πανικόβλητη «χορογραφία» ανάμεσα στις αναμμένες εστίες, πιάτα αναποδογυρίζουν ή σπάνε, οι σερβιτόροι, κατάκοποι, καταρρέουν, οι σερβιτόρες τρέχουν φωνάζοντας τις παραγγελίες και κάθε τόσο κάνει την εμφάνισή του το τυραννικό αφεντικό.

Η «Κουζίνα» του Γουέσκερ είναι η μικρογραφία μιας πολυφυλετικής κοινωνίας, με ευδιάκριτες «ταξικές» διαφορές. Στο χώρο της συμβιώνουν αναγκαστικά σεφ, σερβιτόροι και πορτιέρηδες, Αγγλοι, Ιρλανδοί, Γερμανοί κι Εβραίοι. Η παρασκευή κάθε πιάτου κρύβει μια μικρή ιστορία ανθρώπινων σχέσεων. Μέσα σ' αυτό το πανδαιμόνιο, ο «Πίτερ», ένας κεφάτος νέος μάγειρας, που διατηρεί δεσμό με την παντρεμένη σερβιτόρα «Μονίκ», κάνοντας διαρκώς όνειρα για μια καλύτερη ζωή, συνθλίβεται από την ένταση.

Το ασυνήθιστο έργο του Γουέσκερ είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο «Ρόγιαλ Κορτ» το 1959 κι έκτοτε παίχτηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. Είχε κάνει εξαρχής μεγάλο ντόρο, καθώς ήταν το πρώτο βρετανικό έργο που έφερε επί σκηνής το ζήτημα της εργασίας και του τρόπου με τον οποίο απειλεί να προσδιορίσει την ταυτότητά μας. Κατά τον βρετανικό Τύπο, «η μεγάλη ομάδα των ηθοποιών εκτελεί έναν άθλο και παίζει άνετα και άμεσα με λεπτές αποχρώσεις χαρακτήρων και ο Νταν Τζόουνς κάνει θαύματα με ένα σύμπαν φυσικών ήχων».

* Για τη βιντεοπαρακολούθηση της «Κουζίνας», στο Μέγαρο Μουσικής, το εισιτήριο στοιχίζει 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικό)
Το είδα εκεί: