Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

«Όχι» Πούτιν στην πρόταση Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει τον Άσαντ

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορειών Reuters και AFP, το Ριάντ πρότεινε στην Μόσχα να αποσύρει την υποστήριξή της στον Σύριο πρόεδρο με ανταλλάγματα την... υπογραφή γιγαντιαίας σύμβασης προμήθειας όπλων και δέσμευση πως το Ριάντ δεν θα ανταγωνιστεί την ισχύ των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να αποσύρει την υποστήριξή της για το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, με ανταλλάγματα την υπογραφή γιγαντιαίας σύμβασης προμήθειας όπλων και δέσμευση πως το Ριάντ δεν θα ανταγωνιστεί την ισχύ των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Σύμφωνα με προγενέστερο αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η πρόταση τέθηκε στον ίδιο το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τον επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Πρίγκιπα Μπαντάρ.

Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, το Ριάντ προσφέρθηκε να αγοράσει ρωσικό οπλισμό αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ταυτόχρονα να μην απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης αφότου η Σουνιτική χώρα θέσει υπό τον «απόλυτο» έλεγχό της «όποιο καθεστώς» διαδεχθεί τον Άσαντ στη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP, ο πρίγκιπας Μπαντάρ δεσμεύθηκε για «σημαντικές» επενδύσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος άκουσε μεν «ευγενικά» τις προτάσεις του Ριάντ αλλά αποσαφήνισε στον πρίγκιπα Μπαντάρ πως η Μόσχα «δεν πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική», σύμφωνα με αραβική διπλωματική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα από την άρνηση του κ. Πούτιν, ο κ. Μπαντάρ φέρεται να ανταπάντησε στον ρώσο ηγέτη πως η στρατιωτική οδός είναι πλέον ο μοναδικός δρόμος επίλυσης της συριακής κρίσης, καθώς η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παραστεί στις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη.