Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός διέλυσε το κοινοβούλιο

Τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για... 12 μήνες, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου εναντίον του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

«Ένα μεταβατικό όργανο θα συγκροτηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες», είπε ο στρατηγός Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ένας αξιωματικός στη συνέντευξη Τύπου, το μεταβατικό όργανο θα αναλάβει τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας «από τις 19:00 μέχρι τις 06:00 για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών».

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο εξέφρασε η Αφρικανική Ένωση, καλώντας «όλες τις πλευρές» να φροντίσουν για την επιστροφή στην ηρεμία. Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα ζήτησε επίσης από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τον λαό «να αποφύγουν τις πράξεις βίας και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της χώρας».

Η Μπουρκίνα Φάσο έζησε μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν με τη λεηλασία και την πυρπόληση του κοινοβουλίου, όπου επρόκειτο να ψηφιστεί η αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο να παραταθεί η θητεία του προέδρου Κομπαορέ που κυβερνά τη χώρα εδώ και 27 χρόνια.