Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Νεότεροι στο τρένο, ελαφρύτεροι στο ασανσέρ

Πώς οι ταξιδιώτες του μετρό γερνούν λιγότερο γρήγορα;

Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας του Αινστάιν ο χρόνος επιβραδύνει, καθώς ...εμείς αυξάνουμε ταχύτητα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες του μετρό για παράδειγμα γερνούν λιγότερο γρήγορα. Tο «μειονέκτημα» βέβαια είναι ότι οι επιδράσεις στον χρόνο είναι πολύ μικρές – ένα δρομολόγιο με μετρό γυρίζει πίσω το χρόνο κατά λίγα εκατομμυριοστά του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου!

Όπως εξηγεί ο φυσικός Shane Bergin από το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου σε ομιλία σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης «ο χρόνος δεν είναι σταθερός. Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύεις τόσο πιο αργά χτυπάνε οι δείκτες του ρολογιού για σένα.»

Θέλοντας με την ομιλία του να δώσει μια γεύση στους μη ειδήμονες της μαγείας της φυσικής και την ομορφιάς της παρατήρησης των φυσικών φαινομένων ο καθηγητής Bergin επεσήμανε επίσης ότι οι ταξιδιώτες του μετρό ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι γίνονται πιο ελαφρείς όταν μπαίνουν στο ασανσέρ για να ανέβουν στην επιφάνεια της γης. «Είμαστε βαρείς επειδή η βαρύτητα της γης μας έλκει προς τα κάτω. Οπότε όταν μπαίνουμε στο ασανσέρ και ωθούμαστε προς τα πάνω, γινόμαστε ελαφρύτεροι επειδή δουλεύουμε ενάντια στη βαρύτητα.»

Επομένως παίρνοντας μια γεύση από τη μαγεία της φυσικής, κερδίζουμε χρόνο και χάνουμε βάρος. Καλό ακούγεται!