Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Διονυσιακά-αποκριάτικα έθιμα αναβιώνουν στη Θεσσαλονίκη

Ντυμένοι με δέρματα ζώων, φορώντας προσωπίδες, κρατώντας μαγκούρες και σπαθιά και ζωσμένοι με τεράστια κουδούνια στη μέση, εκατοντάδες άτομα... «αναστατώνουν» από το πρωί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η “Πομπή των Κωδωνοφόρων”, ενόψει της Αποκριάς.

Στο πανάρχαιο αυτό διονυσιακό δρώμενο, που εξελίσσεται από την πλατεία Αριστοτέλους, μέχρι το Λευκό Πύργο, μαζί με τους μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους, συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές, αλλά και χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολουθούν έκπληκτοι, φωτογραφίζουν και χειροκροτούν. Άλλοι, διασκεδάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας, μαζί με τους μεταμφιεσμένους, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αλλά και των εκκωφαντικών – μεταλλικών ήχων που σκορπίζουν τα τεράστια κουδούνια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συμμετέχουν περισσότερα από 1.500 άτομα, συνολικά 22 ομάδες κωδωνοφόρων, από την Ελλάδα , τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης, που εξελίσσεται σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, από τις 11 μέχρι τις 5 το απόγευμα, πεζοδρόμησαν την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, απ΄όπου διέρχεται η πομπή με τους μεταμφιεσμένους.

Η κάθε ομάδα, μόλις φτάνει στην πλατεία Αριστοτέλους, αναπαριστά τα δρώμενα της περιοχής της, ενώ ξεχωρίζουν, για τη μεταμφίεση, «μασκαράδες» από τη Δράμα, το Σοχό Θεσσαλονίκης, την Κοζάνη, τις Σέρρες, κ.α. περιοχές, που έχουν παράδοση στο αποκριάτικο έθιμο της κωδωνοφορίας.

Η 2η Κωδωνοφορία, εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Δρόμοι του Κουδουνιού», που διοργανώνονται από Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, με τη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα έθιμα, οι μεταμφιεσμένοι κωδωνοφόροι (που ονομάζονται «Μπουμπουσάρια«, «Αράπηδες«, «Μπαμπόγεροι«, ανάλογα με την κάθε περιοχή) εμφανίζονται στα μέσα στο χειμώνα. Εκφράζουν την επιθυμία των κατοίκων να ξορκίσουν το απρόβλεπτο, το θάνατο, τις θεομηνίες που καταστρέφουν τις σοδειές και γενικά κάθε κακό και απρόβλεπτο γεγονός.