Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους

Ο γεροντολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, Karl Pillemer, πέρασε χρόνια από τη ζωή του παίρνοντας ...συνεντεύξεις από ηλικιωμένους ανθρώπους επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: Υπάρχει νόημα στο να γερνάς χωρίς να γίνεται η ζωή σου καλύτερη;

Στο βιβλίο του «30 μαθήματα για τη ζωή», μάζεψε συμβουλές από περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους ανθρώπους για θέματα που αφορούν στην ευτυχία, την εργασία και την υγεία.

Δημοσιογράφος της Huffington Post μίλησε με τον καθηγητή, ο οποίος κωδικοποίησε τα μαθήματα ζωής που πήρε από τους ηλικιωμένους.

Πρώτο μάθημα: Μην ανησυχείτε τόσο πολύ. Ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτό ήταν το βασικότερο μάθημα ζωής. Παρότι πίστευε ότι θα του μιλούσαν για μεγάλους έρωτες ή για σπουδαίες δουλειές, η βασική συμβουλή των ηλικιωμένων προς τους νεώτερους είναι να μην ανησυχούν τόσο πολύ.

Μία γυναίκα εξήγησε ότι κάποια στιγμή έμαθε ότι θα γίνουν απολύσεις στη δουλειά της και για τρεις μήνες δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να δηλητηριάζει τη ζωή της περιμένοντας αν θα απολυθεί. Δε σκεφτόταν τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Όπως διηγείται, ουσιαστικά έχασε τρεις μήνες από τη ζωή της.

«Στις σχέσεις, να αγχώνεστε για τα μικρά πράγματα», είναι η επόμενη συμβουλή. Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται τις σχέσεις ως κάτι μεγάλο και σπουδαίο, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις απαρτίζονται επίσης από μικρά καθημερινά πράγματα. Και όπως συμβουλεύουν οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα.

Για παράδειγμα έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι το πώς απαντάτε στον /στην σύντροφό σας όταν σας διακόπτει δείχνει πολλά για τη σχέση.

Μία άλλη πολύ σημαντική συμβουλή που έδωσαν οι ηλικιωμένοι είναι να μη θυσιάζετε τη σχέση σας για τα παιδιά σας.

Όσο σπουδαία και αν είναι τα παιδιά, όσο και αν γεμίζουν τη ζωή σας και επιβεβαιώνουν την ύπαρξή σας πάνω στη γη, οι ηλικιωμένοι το τονίζουν. Βάλτε πρώτα το γάμο σας, βάλτε πάνω απ’ όλα τη σχέση σας και μην αφήνετε τα παιδιά σας να σας αποσπούν την προσοχή από τη σχέση σας.

Οι άνθρωποι που έχουν τις ίδιες βασικές αξίες στη ζωή έχουν και τους καλύτερους γάμους.

Να επικοινωνείτε νωρίς και συχνά.

Υπάρχει ένα πράγμα που όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν πει. Όλοι πίστευαν ότι ο γάμος τους θα κρατήσει για πάντα, όλοι τον θεωρούσαν ένα άθραυστο δεσμό. Όλοι είπαν ότι ακόμη και αν δε μείνεις παντρεμένος, αυτό πρέπει να πιστεύεις. Ότι ο γάμος θα κρατήσει για πάντα.