Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αλλάζουν οι διοικήσεις όλων των δημόσιων φορέων της Θεσσαλονίκης

του Τάσου Τασιούλα

Από εκεί που σταμάτησαν προεκλογικά συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την Πέμπτη που είναι... η ώρα της ορκωμοσίας τους συνεχίζουν τις επαφές τους με παραγωγικούς φορείς, κοινωνικές ομάδες και τις επισκέψεις σε οικισμούς. Ταυτόχρονα προετοιμάζονται οι προτάσεις για τη στελέχωση όλων των δημοσίων οργανισμών, αλλά και η μεγάλη μετακόμιση από το κτήριο της Εγνατίας 76.

Κόμμα και βουλευτές χρειάζεται να συστεγαστούν, προκειμένου να λειτουργούν και τα όργανα χωρίς προβλήματα. Η πρώτη σκέψη, όπως είχε γράψει η Voria.gr την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν να νοικιαστεί και ο πέμπτος όροφος του κτηρίου όπου στεγάζεται το κόμμα στην Εγνατίας 76.

Ωστόσο, αυτό αποδείχτηκε ότι δεν είναι εφικτό, διότι ο χώρος νοικιάστηκε προσφάτως. Επίσης, επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να γίνει, οπότε, όπως δήλωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ψάχνουν για να νοικιάσουν κάποιο άλλο κτήριο στο κέντρο της πόλης, που θα στεγάσει όλες τις κομματικές δομές (Νομαρχιακές, επιτροπές, επιστημονικούς συνεργάτες κτλ.) και τα γραφεία των βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του κόμματος συνεχίζουν τις επαφές κυρίως με παραγωγικούς φορείς για την καταγραφή προβλημάτων, όπως και με εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, αλλά και τις επισκέψεις σε οικισμούς.

Σε πλήρη λειτουργία είναι οι λεγόμενες ομάδες παραγωγικής ανασυγκρότησης (εξειδικευμένες θεματικά: αγρότες, εκπαιδευτική κοινότητα κτλ.), ενώ θα συνεχιστούν και οι συναντήσεις κοινοβουλευτικών, κομματικών και αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενοποίηση της «ομάδας», τη συνεργασία τους και την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, που θα αρχίσει από την ερχόμενη Πέμπτη.

Για το λόγο αυτό θα συγκροτηθούν μάλιστα και «κοινές επιτροπές».

Οι διοικήσεις

Το κυρίως μενού όμως αυτήν την περίοδο είναι η στελέχωση των δημοσίων φορέων, οργανισμών, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, αφού στη Θεσσαλονίκη είναι δεκάδες και οι σημερινές διοικήσεις αναμένεται να αντικατασταθούν σχεδόν στο σύνολό τους.

Ονόματα δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.


Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρούν πως οι σημερινές διοικήσεις (όχι μόνον οι πρόεδροι, αλλά στο σύνολό τους τα διοικητικά συμβούλια) φορέων, όπως ΟΛΘ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΑΘ, Οργανισμός Γάλακτος, ΕΒΖ, Λαχαναγορά, Μετρό Θεσσαλονίκης κτλ., υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές και οφείλουν να αντικατασταθούν άμεσα.


Κάτι αναμενόμενο κι από τις ίδιες τις διοικήσεις. Η πρώτη παραίτηση ήδη έγινε και αφορά στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο.


«Θα αλλάξουν όλες οι μετακλητές διοικήσεις κι όχι μόνον οι πρόεδροι, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια», τόνισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλο, «έχει γίνει προεκλογικά μια ολοκληρωμένη καταγραφή όλων αυτών των φορέων, οργανισμών και θεσμών, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να στελεχωθούν. Οπότε γνωρίζουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να βρούμε για να λειτουργήσει υπό τις νέες συνθήκες η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».


Με δεδομένη αυτήν την καταγραφή θα καταρτιστούν οι προτάσεις σε τοπικό επίπεδο για τους κατάλληλους να στελεχώσουν τους συγκεκριμένους φορείς. Οι προτάσεις θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία που εποπτεύουν κάθε φορέα και την τελική απόφαση για τα πρόσωπα θα την πάρει ο οικείος υπουργός.


Πάντως, αν και στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως ονόματα δε συζητήθηκαν, η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μια σειρά στελεχών θεωρούνται ότι θα βρεθούν άμεσα στις προτάσεις από τα τοπικά όργανα, ενώ ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί και μια σειρά από εξωκομματικά πρόσωπα, που όμως έχουν και την κομματική αναγνώριση ως προς τις δυνατότητές τους να διοικήσουν τους φορείς και να εφαρμόσουν τις νέες πολιτικές που θέλει το κόμμα.