Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ο πατέρας του Ίντερνετ προειδοποιεί για μελλοντικό ψηφιακό μεσαίωνα

Τα ψηφιακά αρχεία τού σήμερα μπορεί να μην αναγνωρίζονται από τους υπολογιστές τού αύριο 

Ο Vint Cerf, που θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του Ίντερνετ (ο όρος «σερφάρω» έχει θεσπιστεί προς τιμήν του), προειδοποίησε...
σε ομιλία του σε συνέδριο για την πιθανότητα έλευσης μιας εποχής, ενός ψηφιακού μεσαίωνα, όπου τα ψηφιακά αρχεία που συγκεντρώνουμε σήμερα δεν θα είναι προσβάσιμα από τα λογισμικά του αύριο. 

Στην ομιλία του, σύμφωνα με το BBC, ο Cerf εκφράζει το φόβο ότι τα ψηφιακά μας αρχεία, όπως φωτογραφίες και κείμενα, που προκύπτουν από τη συνεχή ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων πτυχών της ζωής μας, κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αφού τα προγράμματα και οι υπολογιστές τού αύριο θα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα αδυνατούν να τα αναγνωρίσουν. 

Ο Cerf, που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Google, ονομάζει την εποχή αυτή «ψηφιακό μεσαίωνα» και προειδοποιεί ότι εάν δεν κρατήσουμε φυσικά, εκτυπωμένα αρχεία κειμένων ή φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένα στο Cloud σήμερα, ίσως στο μέλλον να μην έχουν τη δυνατότητα να διαβαστούν από τα υπερεξελιγμένα συστήματα στη μορφή που είναι σήμερα. 

Το BBC αναφέρει, ότι η προσπάθεια του Cerf τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην εξεύρεση μιας μεθόδου, εν είδει ψηφιακής ακτινογραφίας των συστημάτων και των αρχείων που χρησιμοποιούμε σήμερα (κειμένων, φωτογραφιών, μουσικής ή video games), που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να διατηρήσει την ψηφιακή της ιστορία, ώστε να είναι προσβάσιμη στις μελλοντικές γενιές. 

«Φανταστείτε να κάνετε μια αναζήτηση στην Google το έτος 3000. Την επόμενη χιλιετία μπορεί να μην υπάρχει η Google. Πρέπει να βρεθεί μια μέθοδος που θα επιτρέπει στον όγκο της πληροφορίας που είναι αποθηκευμένος στη Google να μεταφερθεί σε κάποια άλλη online, αντίστοιχη υπηρεσία του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Vint Cerf. 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Cerf, όπου αναφέρεται στον κίνδυνο ενός ψηφιακού Μεσαίωνα: