Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αμερικανικά ΜΜΕ υπέρ Τσίπρα: Ηρθε η ώρα το Βερολίνο να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας

Σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας κάνουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, μετά και την ηχηρή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους.

Ηδη το έγκυρο Forbes... σε άρθρο-παρέμβασή του επιτίθεται στα παγκόσμια ΜΜΕ κάνοντας λόγο για απίστευτη παραπληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφει η Φράνσις Κόπολα, είναι τέτοια η παραπληροφόρηση που παραπλανά τους ευρωπαίους ηγέτες για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, υποτίθεται ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομοσιόν). Αυτό που πραγματικά αρνήθηκε ήταν να συνεργαστεί με τους επιτηρητές που ορίστηκαν από αυτούς τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προοδευτικά καταστρέφει την ελληνική οικονομία» γράφει το Forbes.

«Επίσης την Παρασκευή η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί περαιτέρω δάνεια διάσωσης, ερμηνεύτηκε ως πρόθεσή της να κηρύξει χρεοστάσιο. Πρόκειται για μια αυθαίρετη και αδικαιολόγητη υπόθεση. Η Ελλάδα δεν θέλει να δεχθεί άλλα δάνεια διάσωσης, διότι είναι αντιπαραγωγικά για μια χρεοκοπημένη χώρα. Όμως θέλει να αναδιαπραγματευτεί τα χρέη της, και όχι να τα αποκηρύξει».

Το άρθρο κάνει, επίσης, αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και να συνάψει συμφωνία σύντομα με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να φύγει από το ευρώ ή την ΕΕ (εκτός αν την εξωθήσουν άλλοι).

Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της έναντι των προνομιακών θεσμικών πιστωτών (άλλοι ωστόσο μπορούν να την εξωθήσουν σε αυτό).

Η Ελλάδα δεσμεύεται στη συνέχιση των πολιτικών που προωθούν την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη της Ευρώπης (άλλοι ωστόσο μπορεί να μην το πράττουν)».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Bloomberg, θα πρέπει τώρα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δείξουν την ίδια δέσμευση για το μέλλον της Ευρώπης, ανάλογη με αυτή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση να εξετάσουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το αίτημα για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» της τρόικα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, δεν προωθούν την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντίθετα, την υπονομεύουν, οδηγώντας ίσως στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ».




Boston Globe: Ηρθε η ώρα το Βερολίνο να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας




Σε ανάλογο κλίμα, η Boston Globe επισημαίνει σε σημερινό της άρθρο ότι το Βερολίνο πρέπει να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και θα αποσταθεροποιούσε την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία.




Η σύνταξή της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες έκαναν σαφή τον θυμό τους και την αγωνία τους: Με τη νίκη του έντονα αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας – που ζητούσαν η Γερμανία και οι άλλοι πλούσιοι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϋπόθεση για το σχέδιο διάσωσης του 2010 – τα οποία οδήγησαν πολλούς Έλληνες στη φτώχεια, οδήγησαν τη νεανική ανεργία άνω του 50%, ενώ περιέκοψαν δραματικά τα κρατικά προγράμματα. Έχει έρθει η ώρα για να ακούσει το Βερολίνο το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα».




Όπως επισημαίνεται, «προς το παρόν, οι Γερμανοί παραμένουν αμετακίνητοι. «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν όποιον θέλουν» δήλωσε ο Hans-Peter Friedrich, ανώτατος αξιωματούχος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της “Αγκελα Μέρκελ», σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι «και «εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην χρηματοδοτούμε πλέον το ελληνικό χρέος», ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος. Η κάθε πλευρά περιμένει την αντίδραση της άλλης, την ώρα που εκπνέει ο χρόνος για τη νέα βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της».




Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι «το πρόγραμμα λιτότητας περιορίζει ωστόσο τις προοπτικές της Ελλάδας. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, ως αποτέλεσμα των περικοπών που αφάνισε το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε πολλούς Έλληνες στην ανεργία, ενώ περιόρισε δραστικά τις δαπάνες για τα δημόσια σχολεία, τις υποδομές, την ιατρική περίθαλψη και άλλους νευραλγικούς τομείς. Απαιτείται περισσότερη ευελιξία από την επονομαζόμενη τρόικα, η οποία οφείλει να βρει τρόπους για να δώσει την ανάσα που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα, μειώνοντας τα επιτόκια και παρατείνοντας την περίοδο ωρίμανσης των δανείων. Φαίνεται απίθανο να διαγράψουν οι πιστωτές μέρος του ελληνικού χρέους, όπως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν περιθώρια αναδιάρθρωσης ορισμένων δανείων της Ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού ελληνικού χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεφύγει από την στασιμότητα».




Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα, η τρόικα επέμεινε λανθασμένα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει αποκλειστική έμφαση στην αποπληρωμή του χρέους της αντί στην τόνωση της ανάπτυξης. Πρόκειται για την ιδέα της λιτότητας που προωθεί η κα Μέρκελ, αλλά δεν βρίσκει υποστηρικτές πουθενά αλλού στην Ευρωζώνη. Μολονότι, ωστόσο, η τρόικα οφείλει να συναινέσει, η κατάσταση απαιτεί περισσότερη ευγένεια εκ μέρους της νέας ένθερμης ελληνικής ηγεσίας. Ένας επικίνδυνος πειρασμός θα ήταν να αποφύγει μέρος των 363 δισ. δολαρίων που οφείλει στην Ευρώπη και σε άλλους πιστωτές. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ίσως την επευφημία της λαϊκής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα οδηγούσε παράλληλα στη φυγή κεφαλαίων, σε καταρρεύσεις τραπεζών, πλήττοντας αποφασιστικά τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αθετήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τα δάνειά της, αλλά θα απαιτήσει ένα είδος μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους. Η διάκριση δεν είναι σαφής και οι αγορές παραμένουν ανήσυχες. Ένα άλλο κρίσιμο βήμα θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, ενώ θα αποσταθεροποιούσε την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία».




Τέλος, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει επίσης να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική δημόσια προσέγγιση. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι επιδοτούν για χρόνια τις σπάταλες ελληνικών κυβερνήσεων, δεχόμενοι κακολογίες ως αντάλλαγμα. Η κα Μέρκελ αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές επικρίσεις στο εσωτερικό για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης, ενώ η ενίσχυση του ανταγωνισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βοηθήσει. Οι νέοι ηγέτες της Ελλάδας θα πρέπει να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που συνεχίζει να μαστίζεται από τη διαφθορά, την γραφειοκρατική ανικανότητα και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, χωρίς να αθετήσουν το χρέος ή τη διάσωση από την Ευρωζώνη. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη επίσης, της οποίας ηγείται η Γερμανία, θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις ώστε να μετριασθούν τα δεινά που προκάλεσαν την στροφή των Ελλήνων στον ΣΥΡΙΖΑ».