Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Κατάθλιψη και στυτική δυσλειτουργία συχνά πάνε μαζί!

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή που στις ημέρες μας «χτυπά» όλο και πιο συχνά, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού στρώματος και ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με... το Θάνο Ασκητή, νευρολόγο – ψυχίατρο Δρ. Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Οργανισμού Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες θα παρουσιάσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πράγματι, για τους περισσότερους, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο στρεσογόνα κι έτσι οι αυξανόμενες απαιτήσεις, η οικονομική κρίση, αλλά και οι πιεστικές συνθήκες ζωής που κυριαρχούν στις περισσότερες κοινωνίες προκαλούν μεγαλύτερο άγχος, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην κατάθλιψη.

Και, για να επικεντρωθούμε στους άντρες, η κατάθλιψη –όπως και όλες οι ψυχικές νόσοι– επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η εργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ακόμη και η σεξουαλική λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του· κυρίως άσχημη διάθεση και απώλεια του ενδιαφέροντος για ασχολίες και δραστηριότητες που του ήταν μέχρι πρότινος ευχάριστες. Αυτή η κακή διάθεση, δε, φαίνεται ότι καθιστά αδύνατη τη συνολική απόλαυση της ζωής, επιφέροντας παράλληλα μια αίσθηση ανηδονίας, την οποία ο άνδρας βιώνει ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μια δυσκολία στον ύπνο, καθώς και προβλήματα στη λήψη τροφής, όπως η αύξηση ή, αντίστοιχα, η μείωση της όρεξης για φαγητό, ενώ συχνά υπάρχει σωματική κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας που προσθέτουν στη συνολική αρνητική εικόνα. Παράλληλα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί μια δυσκολία σε λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση, ενώ, επιπλέον, ο άνδρας μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, όπως ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι σημαντικός ως προσωπικότητα–-σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να φτάσει στο σημείο να κάνει κακό στον εαυτό του.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη σεξουαλική υγεία, η κατάθλιψη είναι πιθανό να επιφέρει προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές στην εκσπερμάτιση, καθώς και μια συνολικά μειωμένη ερωτική επιθυμία –ειδικά η μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Τότε ο άνδρας χάνει το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής, ενώ «βυθίζεται» σε μια γενικότερη –και, ταυτόχρονα, πολύ χαρακτηριστική– κατάσταση ανηδονίας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η διάθεσή του για εμπλοκή στο σεξ μειώνεται, καθώς επίσης ελαττώνονται και οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Παράλληλα, ο άνδρας με κατάθλιψη είναι πιθανό να εμφανίσει δυσκολία στο να αποκτήσει και να διατηρήσει τη στύση του, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά στην ήδη μειωμένη διάθεσή του για σεξ.

Και πέρα από τα παραπάνω, νεότερες έρευνες σχετικές με τη σεξουαλική υγεία συσχετίζουν την κατάθλιψη με την εμφάνιση διαταραχών, όπως η πρόωρη και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, με την τελευταία να συσχετίζεται ισχυρά επειδή προκαλεί μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή αλλά και μια αίσθηση παραίτησης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το πρόβλημα της όποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζεται με την ίδια την αντιμετώπιση της καταθλιπτικής νόσου, εφόσον αυτή διαγνωστεί πρώτα από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είτε η μέθοδος θεραπείας που θα ακολουθηθεί είναι φαμακευτική είτε απλώς συμβουλευτική, λύση υπάρχει για να εξαλειφθούν τα συμπτώματα και η ζωή του ασθενούς να γίνει πολύ καλύτερη…
Πηγή: Myself.gr, medicalland.gr