Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής Τσίπρα στο Κυπριακό

Κατά την εκτίμηση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας στην Κύπρο είναι πιο κοντά από ό,τι του... κ. Σαμαρά. Δεν υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αναφορές, για να γίνει κατανοητή αυτή η διαπίστωση, ίσως επειδή δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για εμβάθυνση. Θα το δούμε αυτό σήμερα, με τις δηλώσεις όλων των κυπριακών πολιτικών φορέων.

Μπορώ όμως να πω, χωρίς κι εγώ να έχω αναλύσει τους επίσημους λόγους και ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ότι παρατήρησα δύο σημεία της ομιλίας του που μάλλον προς το αντίθετο κλίνουν. Ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με κάθε μορφή τετραμερούς διάσκεψης για το κυπριακό. Θα θυμούνται, ελπίζω, πόσες φορές έχω καυτηριάσει την απόφαση του κ. Βενιζέλου να συνταχθεί με αυτήν του κ. Αναστασιάδη, ώστε να αρχίσουν τέτοιες συνομιλίες, καλυπτόμενες με παιδαριώδες πρόσχημα, ότι δεν θα καθίσουν και οι τέσσερις στο ίδιο τραπέζι (Ελλαδίτες, Κύπριοι, Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι), αλλ’ οι συναντήσεις θα γίνονται ανά δύο (Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπέκυψε στην πίεση του κ. Αναστασιάδη. Αν έχει τόση δύναμη πειθούς ο Κύπριος πρόεδρος, τότε πόσο μπορεί κάποιος να αντισταθεί στις πιέσεις των ισχυρών;)

Ένα άλλο σημείο της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι ότι διαβεβαίωσε τους πολιτικούς φορείς της Κύπρου ότι έχουν την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειές τους για επίλυση του κυπριακού. Όμως, οι πολιτικοί φορείς της Κύπρου, δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την πολιτική Αναστασιάδη.

Υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές, με πρώτη το κόμμα του κ. Λιλλήκα. Πώς γίνεται να τους συμπαρασταθούμε όλους, ακόμη και αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη μ’ αυτήν του κ. Αναστασιάδη;


Εν πάση περιπτώσει, όταν λήξει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα, θα έχουμε πλήρη εικόνα. Να πούμε όμως πως είχαν εκτενή ρεπορτάζ τα ΜΜΕ σε κατεχόμενα και Τουρκία, καλύπτοντας την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Μάλιστα κάνουν λόγο για άνοιγμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στους Τουρκοκύπριους αφού, όπως αναφέρουν, για πρώτη φορά ο ηγέτης της Ελλάδας συναντάται με Τ/κ. Και επισημαίνεται, ότι ο τελευταίος Έλληνας αξιωματούχος που είχε συνάντηση με Τ/κ ήταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, το 2003 ως ΥΠΕΞ. Φυσικά αναφορά γίνεται και στο μήνυμα προς την Τ/κ κοινότητα το οποίο απηύθηνε από το Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια όμως στιγμή, όπως αναφέρει η «Σημερινή», ο κατοχικός ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου προέβη σε προκλητικές δηλώσεις. Είπε ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να συμβάλει θετικά και ειρηνικά στη χώρα του και στην περιοχή, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τις πολιτικές του, αναφορικά με την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είπε προκλητικά, πρέπει να αποδεχθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει και ένας κυρίαρχος Τ/κ λαός, κατά την έκφραση του. Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του σχετικά με το Barbaros, είπε ότι στη «νότια Κύπρο και στην Ελλάδα, δεξιές ή αριστερές, οι εξουσίες αλλάζουν, αλλά δεν αλλάζει η άποψή τους όσον αφορά στο Κυπριακό».

Ο κ. Έρογλου σχολίασε και τη μετάβαση του κ. Καμμένου στην περιοχή των Ιμίων, κάνοντας λόγο για πρόκληση που προκάλεσε ένταση, φέρνοντας αντιμέτωπα στο Αιγαίο τα πολεμικά πλοία και μαχητικά των δύο χωρών. Δεν υπήρξε βεβαίως κάτι τέτοιο, αλλά οι Τούρκοι συνηθίζουν να δημιουργούν εντυπώσεις, ώστε να μας έχουν συνεχώς απολογούμενους.

Από το ελληνικό ΥΠΕΞ υπήρξε απάντηση του εκπροσώπου, ότι το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, σύμπασα η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία, αποτελούμενο από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή».

Καλές είναι οι δηλώσεις, αλλά αναμένονται και οι έμπρακτες αντιδράσεις. Ίδομεν.
Ο Μακεδών