Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πώς καταργήθηκε το 5ευρω στο ΕΣΥ, μία απο τις βασικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Μια απο τις πρώτες εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – και φυσικα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- αφορά... στην κατάργηση του περίφημου «μνημονιακού» εισιτηρίου στο ΕΣΥ των 5 ευρώ. Τόσο ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσο και ο αναπληρωτής κ. Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους απο την περασμένη Τετάρτη που ανέλαβαν το υπουργείο Υγείας ότι άμεσα θα νομοθετήσουν την κατάργηση των 5 ευρώ, ωστόσο η πραγματικότητα τείνει να τους…ξεπεράσει.

Η μια μετα την άλλη οι διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής έχουν προχωρήσει στην de facto κατάργηση του εισιτηρίου τους τελευταίους μήνες, ενώ το τελικό «χτύπημα» στην είσπραξη των 5 ευρώ έδωσαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικεντρώθηκαν στην κατάργηση αφενός του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, αφετέρου του 1 ευρώ που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανά ιατρική συνταγή κατά την εκτέλεση της στο φαρμακείο. 

Την τελευταία εβδομάδα, δε, και μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και οι ασθενείς αρνούνται να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδό τους στα δημόσια νοσοκομεία, επικαλούμενοι τα μέτρα της νέας ηγεσίας για την υγεία. Συχνά έχουν με το μέρος τους και τους επαγγελματίες Υγείας που δεν τους πιέζουν να προσκομίσουν το εισιτήριο προκειμένου να τους εξετάσουν ή να τους υποβάλλουν σε διαγνωστικές πράξεις. 

Η «χαλαρότητα» στην εφαρμογή της είσπραξης του εισιτηρίου στο ΕΣΥ είχε επισημανθεί πολλές φορές αρμοδίως. Ο στόχος της συγκέντρωσης τουλάχιστον 60 εκατ. Ευρώ τον χρόνο που είχε τεθεί απο τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας αποδείχθηκε δυσθεώρητος. Στην πράξη τα έσοδα απο το 5ευρω ουδέποτε ξεπέρασαν τα 20 εκατ. Ευρώ τον χρόνο, με τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος. Μάλιστα, η προηγούμενη χρονιά «έκλεισε» με ακόμη χαμηλότερες εισπράξεις, που μόλις φτάνουν τα 17 εκατ. Ευρώ. 

Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε παραδεχτεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ότι σε καποια νοσοκομεία της επαρχίας και στα νησιά το 5ευρω δεν εισπράχθηκε ποτέ. Μία παραδοχή, φυσικά, η οποία τώρα προτάσσεται με άλλο νόημα καθώς αυτό που λεει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι δεν καταργείται κάτι που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε…