Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Spiegel: Πιθανός ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

REUTERS/KAI PFAFFENBACH

(εικόνα)Το κεντρικό κτήριο της ΕΚΤ.

Αποκλεισμένα πιθανόν να είναι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), το οποίο... αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, στις 22 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στις αγορές, λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται, μάλιστα, και σχετικές δηλώσεις του Ολλανδού Κεντρικού τραπεζίτη, Κλας Νοτ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ αυτής της θέσης. Ο Νοτ, ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει οι αγορές να γίνονται μέσω των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και όχι της ΕΚΤ, ώστε να μην «μεταβιβάζεται» ο κίνδυνος μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με το Spiegel, το πρόγραμμα θα προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 20-25% του κρατικού χρέους της χώρας.

Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ, δια μέσω των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (όπως είναι και ο Νοτ) έχει επανηλειμμένως δηλώσει ότι τα ομόλογα των χωρών που δεν διαθέτουν υψηλή αξιολόγηση θα μπορούν να γίνονται δεκτά εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων, με στόχο να τονώσει τη ρευστότητα της οικονομίας και να αποτρέψει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι φορείς χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη αναμένεται να λάβουν την ιστορική αυτή απόφαση της ποσοτικής χαλάρωσης, με την πιο πιθανή επιλογή να είναι η επιφόρτιση των 19 εθνικών κεντρικών τραπεζών να προχωρούν σε αγορές των δικών τους κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες εφάρμοσαν τα δικά τους προγράμματα QE στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Ωστόσο, θα πρέπει μέχρι τότε να κάμψει τις ενστάσεις, κυρίως της γερμανικής πλευράς, τόσο για τον κίνδυνο που ενδεχομένως θα λάβει η ΕΚΤ, όσο και για τις προεκτάσεις που θα έχει το πρόγραμμα αναφορικά με τη βούληση των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πιστά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ίδια η καγκελάριοςμ Άνγκελα Μέρκελ, παραμένει ιδιαιτέρως δύσπιστη στο πρόγραμμα, καθώς φοβάται ότι μια τέτοια δράση θα μειώσει την πίεση στα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να εφαρμόσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με δημοσιονομική ένωση από την… ¨πίσω πόρτα¨, αναφέρουν οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι κανένα από τα γερμανικά μέλη στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν αναμένεται να στηρίξει την απόφαση να ξεκινήσει το QE την επόμενη εβδομάδα.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είναι αισιόδοξος ότι οι αγορές ομολόγων θα αποκόψουν τη σύνδεση των τραπεζών από το δημόσιο χρέος, ενώ ενθαρρύνει τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, τη χρηματοδότηση, δηλαδή, της πραγματικής οικονομίας. Η στάση αυτή μάλιστα του κ. Ντράγκι, επιβεβαιώνεται και από τα ανεπίσημα στοιχεία της ΕΚΤ που έδειξαν ότι τα κεφάλαια που άντλησαν από τα σχετικά προγράμματα (LTROs) οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία.
Ναυτεμπορική