Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Ακροδεξιοί αμαύρωσαν οικολογικό γκραφίτι σε σχολείο της Νίκαιας με ξενοφοβικό σύνθημα μίσους

Ένα οικολογικού περιεχομένου γκραφίτι για την προστασία των δασών του Αμαζονίου ήταν αρκετό για να προκαλέσει το εθνοφοβικό μένος ακροδεξιών που... αποφάσισαν να το αμαυρώσουν με σύνθημα μίσους.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Νίκαια, στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στην περιοχή που πριν από ένα χρόνο έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η παρουσία των ακροδεξιών στη Νίκαια συνεχίζεται και όπως όλα δείχνουν, τα «χτυπήματα» τους πλέον πυροδοτούνται και από τέτοιου τύπου γκραφίτι.

Υπεύθυνος για το αρχικό έργο είναι ο street artist WD (Wild Drawing) με τον οποίο είχαμε μιλήσει λίγο καιρό πριν για λογαριασμό του Weekend Edition του NEWS 247.

Ο ίδιος γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του όπου ανέβασε φωτογραφία του έργου του μετά την «επέμβαση» των ακροδεξιών:

«How a tribute to Amazon, «the LAST are LOST from LIST», ends up in modern Greece, 2014. Written «Fuck your anti-racist propaganda – foreigners out».

Ή κοινώς:

«Πώς ένα αφιέρωμα στον Αμαζόνιο με τίτλο «the LAST are LOST from LIST» καταλήγει στην Ελλάδα του 2014. Έγραψαν πάνω: «Έξω οι ξένοι, γαμώ την αντιρατιστική προπαγάνδα».

Το έργο πριν τη βεβήλωση:


Σημειώνεται ότι το γκραφίτι έγινε μέσα στο σχολείο με σύμφωνη γνώμη και έγκριση των γονέων και κηδεμόνων και των δασκάλων, ενώ το είχαν υποδεχθεί με πολύ αγάπη και οι μαθητές.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μιλήσαμε με τον ίδιο τον καλλιτέχνη ο οποίος μας είπε:

«Το έργο έγινε τον Μάιο και είναι ένα αφιέρωμα μου για να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση με κεντρικό θέμα τον Αμαζόνιο και τις φυλές του. Δεν είναι πολιτικοποιημένο. Πρώτη φορά μου «πατάνε» ένα έργο και έγινε τώρα στη Νίκαια».

«Έγραψαν πάνω του πριν από δεκαπέντε ημέρες και τώρα μας ενημέρωσαν για το περιστατικό. Πήγαμε, το φωτογραφήσαμε και το κοινοποίησα στη συνέχεια».

Φίλη του καλλιτέχνη μας ανέφερε επίσης:

Γύρω από το σύνθημα που έγραψαν υπήρχαν και άλλα εθνικιστκά και ακροδεξιά σύμβολα, ενώ όπως επισήμανε και ο WD, ακροδεξιοί κυκλοφορούν στην περιοχή και πήδηξαν μέσα στον προαύλιο χώρο του δημοτικού για να γράψουν πάνω στο «the LAST are LOST from LIST».

«Μιλάμε για ένα οικολογικό γκραφίτι, αλλά μάλλον τους προκάλεσαν οι απεικονίσεις των ιθαγενών του Αμαζονίου», λένε.

Ο WD έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων και το έργο Exile στην οδό Μελανθίου στου Ψυρρή.

Φαίνεται πως η κοινωνική ευαισθητοποίηση που προωθεί τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καλλιτέχνες των δρόμων της πόλης ενοχλεί και κάποιοι προσπαθούν να τη φιμώσουν.


Ωστόσο, η τέχνη πάντα μπορούσε και μπορεί να απαντάει στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον νεοναζισμό με τον καλύτερο τρόπο και αποτελεσματικότερα από κάθε τι άλλο. Με τέχνη.